Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

‘Hans Wijers is meest invloedrijke Nederlander’

Voormalig minister Hans Wijers is volgens de Volkskrant de meest invloedrijke Nederlander.
Voormalig minister Hans Wijers is volgens de Volkskrant de meest invloedrijke Nederlander. Foto ANP/Lex van Lieshout

Oud-D66-minister Hans Wijers (63) is de meest invloedrijke Nederlander. Hij voert de lijst aan van de jaarlijkse Volkskrant Top 200. Achter hem staan Shell-topman Ben van Beurden en Niek-Jan van Kesteren, de directeur van werkgeversorganisatie VNO-NCW, op plek twee en drie.

Wijers, die belangrijke functies heeft bij onder meer Shell, Heineken en Ajax, volgt Bernard Wientjes op. Wientjes was vier jaar op rij de meest invloedrijke Nederlander.

In de Volkskrant Top 200 is de hoogst genoteerde vrouw Laura van Geest, directeur van het Centraal Planbureau. Grootste daler is Camiel Eurlings. Na het ontslag bij KLM zakte hij van plek 42 naar 173. (ANP)