Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Zorg

Invallen bij twee ziekenhuizen

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) heeft vrijdag bij het VU Medisch Centrum (VUmc) in Amsterdam en het Amphia Ziekenhuis in Breda onaangekondigd onderzoek verricht naar de zorgregistratie. De ziekenhuizen hebben dat vrijdag gezegd. Een woordvoerster van het Openbaar Ministerie laat weten dat het gaat om onderzoek naar vermoedelijke declaratiefraude. Bij het VUmc richtte dit zich op de administratie van de afdeling kindergeneeskunde. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) vermoedde in 2012 al dat er „onregelmatigheden” zaten in de registratie en declaratie van medische behandelingen op deze afdeling. Het academisch ziekenhuis zegt er rekening mee gehouden te hebben dat „justitie zich over dit dossier kon gaan buigen”. De fraude zou tussen 2008 en 2011 zijn gepleegd. In Breda richt het onderzoek zich op een of enkele ziekenhuisafdelingen, aldus een woordvoerster. Het ziekenhuis is verrast door het bezoek van de FIOD. (ANP)