Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Alien

(Ridley Scott, 1979). „In space no one can hear you scream”, was de aankondiging op het affiche van Alien, de eerste uit wat een succesvolle serie van vier films en een prequel zou worden. Ellen Ripley (Sigourney Weaver) en haar crew van ruimteschip Nostromo onderzoeken een alarmsignaal dat van een afgelegen planeet vandaan komt. Vragen om moeilijkheden natuurlijk. Want een buitenaards monster, de Alien, komt aan boord en is vastbesloten de gehele crew uit te moorden. Ridley Scott filmt het lekker traag en atmosferisch, met slechts sporadisch een uitbarsting. Het door de Zwitserse kunstenaar H.R. Giger ontworpen enge monster komt spaarzaam in beeld, wat de spanning ten goede komt. Ook de muziek van Jerry Goldsmith draagt sterk bij aan enkele wurgende sequenties.

André Waardenburg

RTL 7, 20.00-22.30u.