Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

À perdre la raison

(Joachim Lafosse, 2012). De Waalse regisseur Lafosse baseerde deze aangrijpende film op de zaak-Lhermitte: een familiedrama dat zeven jaar geleden België in zijn ban had, waarbij een moeder op gruwelijke wijze haar vijf kinderen doodde. Media schilderden de vrouw af als monster. De film van Lafosse, die zich uitgebreid in de zaak verdiepte, is een poging haar daad te begrijpen: „Ik wil als cineast denkbaar maken wat ondenkbaar is.” In de film wordt de Marokkaanse Mounir (Tahar Rahim) geadopteerd door dokter Pinget (Niels Arestrup). Als Mounir met de kwetsbare Murielle (Emilie Dequenne) trouwt en ze bij de dokter intrekken, raken hun verhoudingen verziekt, met destructieve consequenties. Achter het familiedrama spelen zich meer dingen af: neokolonialisme, verregaande loyaliteit en verziekte afhankelijkheidsrelaties.

André Waardenburg

NPO 2, 0.30-2.11u.