Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Voetbal

Eredivisie: Heerenveen wint weer eens, PEC handhaaft zich bovenin

Heerenveenspits Mark Uth, hier nadat hij de 2-0 maakte in het duel tegen FC Utrecht eind augustus.
Heerenveenspits Mark Uth, hier nadat hij de 2-0 maakte in het duel tegen FC Utrecht eind augustus. Foto EPA/ Peter Lous

Vier wedstrijden in de Eredivisie vandaag, en daarin spelen vooral ploegen uit het rechterrijtje. Heerenveen won weer eens, in Breda tegen NAC. PEC Zwolle won uit bij Willem II, ADO en Excelsior speelden gelijk. Cambuur won, mede dankzij een mooie goal van huurling Rúsnak, bij Go Ahead Eagles.

NAC Breda - SC Heerenveen 0-2

De Friezen wonnen vanavond na een reeks van acht wedstrijden met puntverlies weer eens. Mark Uth maakte beide doelpunten, zijn tiende en elfde van het seizoen. Sinds 28 september, toen PSV met 1-0 werd verslagen, was er niet gewonnen. NAC zakt door het nieuwe verlies verder en verder weg onder aan de ranglijst. Het staat nu op de zeventiende plaats en laat alleen nog FC Dordrecht achter zich. Heerenveen staat voorlopig negende.

De 0-1 van Uth:

Willem II - PEC Zwolle 0-1

PEC Zwolle blijft in de subtop van de competitie meedoen dankzij een kopgoal van de Tsjechische spits Tomas Necid een kwartier voor tijd. De assist voor de goal kwam van de 18-jarige Max de Boom, die zijn debuut maakte in de Eredivisie.

Voorlopig staat Zwolle derde, maar Feyenoord en AZ spelen nog. Feyenoord zelfs twee keer de komende dagen. Eerst morgen tegen AZ, en woensdag nog de inhaaltopper tegen koploper PSV. Willem II staat voorlopig elfde.

ADO Den Haag - Excelsior 2-2

Excelsior verspeelde een 2-0 voorsprong in de wedstrijd tegen een directe concurrent op de ranglijst. Luigi Bruins scoorde eerst zijn allereerste doelpunt van dit seizoen, Ninos Gouriye, verhuurd van ADO aan Excelsior, maakte tien minuten voor de rust de 0-2. Maar met de rust stond het toch weer gelijk. Een minuut na de goal van Gouriye scoorde Mike van Duinen de 1-2, vijf minuten later was het Gianni Zuiverloon die de 2-2 maakte.

Excelsior blijft ADO voor op de ranglijst en staat nu dertiende. ADO blijft zestiende.

Go Ahead Eagles - SC Cambuur 1-2

Thuis in Leeuwarden wilde het Cambuur de laatste tijd niet lukken, in Deventer wist de ploeg wel te winnen. Martijn Barto opende de score voor Cambuur, waarna Albert Rúsnak, de Slowaak die wordt gehuurd van Manchester City, met een prachtige goal voor de 0-2 zorgde. Pas in blessuretijd deed Go Ahead nog wat terug via Deniz Türüç.

De goal van Rúsnak:

De wedstrijdgegevens komen van het ANP