Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Bouw

Gemeente De Friese Meren: vestig AZC niet in Rijs

Het logo van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers. De gemeente Friese Meren stemde gisteren tegen een plan om vijfhonderd asielzoekers te huisvesten in Rijs.
Het logo van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers. De gemeente Friese Meren stemde gisteren tegen een plan om vijfhonderd asielzoekers te huisvesten in Rijs. Foto ANP/Marco de Swart

Als het aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente De Friese Meren ligt, komt er geen nieuw asielzoekerscentrum in het dorpje Rijs. Het AZC moet vijfhonderd mensen huisvesten. Het dorp heeft op dit moment 160 inwoners.

In Rijs was veel onrust ontstaan door het plan om een voormalige instelling voor jongeren met gedragsproblemen om te bouwen tot een AZC. Volgens inwoners zou de komst van een groep asielzoekers van een dergelijke omvang niet goed zijn voor de rust in het dorp.

Na een 6,5 uur durende zitting van de gemeenteraad gisteravond heeft het college van B&W zich tegen de vestiging van het azc in Rijs uitgesproken. In overleg met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) wil B&W nu dat de groep in een van de kernen van de gemeente wordt opgevangen. Daarbij wordt gedacht aan Lemmer, Balk en Joure.