Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

Nederlandse schaatssters pakken wereldbeker achtervolging

De Nederlandse vrouwen in actie op de ploegenachtervolging in Heerenveen.
De Nederlandse vrouwen in actie op de ploegenachtervolging in Heerenveen. Foto ANP/ Jerry Lampen

Het schaatsseizoen is pas enkele weken onderweg, maar de eerste prijs die telt is er al voor Nederland: de vrouwen pakten vanmiddag met hun derde wereldbekerzege op de ploegenachtervolging de eindzege in het klassement.

De reden dat er nu al wereldbekers vergeven zijn, is het feit dat de ploegenachtervolging dit seizoen maar drie keer verreden werd, in drie van de eerste vier wereldbekers. De Nederlandse vrouwen waren verreweg de beste in al die races, ze wonnen ze allemaal. Ook vandaag op de thuisbaan in Heerenveen. Carlijn Achtereekte, Marrit Leenstra en Jorien Voorhuis wonnen in 2.59,69. Duitsland werd tweede, Polen derde. Dat was ook de volgorde van het podium in het eindklassement.

Nederland won op de afgelopen Winterspelen van Sotsji al goud op het onderdeel.

Mannen lukte het niet

Een na-olympisch seizoen als dit betekent dat prioriteiten een beetje verschuiven. Dat is ook de reden dat de Nederlandse mannen de ploegenachtervolging, waarop ze in Sotsji net als de vrouwen goud wonnen, een beetje lieten schieten dit seizoen. Gisteren werden ze tweede in de laatste wereldbekerrace, waardoor ze achter Zuid-Korea ook tweede werden in de strijd om de wereldbeker.

Niet verwonderlijk misschien, want iemand als Sven Kramer reed alleen de allereerste wereldbekerwedstrijd, in Obihiro in Japan, mee. Die won Nederland dan ook. De afgelopen twee wereldbekerwedstrijden, in Berlijn en dit weekend in Heerenveen, reden Douwe de Vries, Frank Vreugdenhil en Arjan Stroetinga. Geen Koen Verweij, geen Jan Blokhuijsen, geen Wouter Olde Heuvel.

Verder in Heerenveen

Verder opvallend de afgelopen twee wereldbekerdagen:

  • Voor het seizoen kende eigenlijk niemand hem, maar hij bewees ook dit weekend weer de beste sprinter van het moment te zijn, de Rus Pavel Koelizjnikov (€). Geschorst in 2012 vanwege het gebruik van doping als junior, nu al winnaar van vier wereldbekerwedstrijden op de 500 meter en twee op de 1000 meter. Gisteren won hij met overmacht, en in een snelle tijd, de eerste 500 meter, vandaag ruim de 1.000 meter.

    Er heerst nogal wat scepsis bij zijn collega-schaatsers. Die was er al vanwege Koelizjnikovs dopingverleden, maar mogelijk nog meer vanwege de documentaire die de Duitse zender ARD vorige week uitzond, waarin uit de doeken werd gedaan hoe grootschalig er doping wordt gebruikt door Russische sporters.

  • Pavel Koelizjnikov.

    Pavel Koelizjnikov. Foto ANP/ Bas Czerwinski

  • De Amerikaanse vrouwen zijn terug. Tijdens de Olympische Spelen in Sotsji faalde de gehele Amerikaanse ploeg op bijna onverklaarbare wijze, maar de prestaties zijn er weer. Zo reden Heather Richardson en Brittany Bowe, de absolute sprinttoppers, beiden snelle 500 meters gisteren en werden ze vandaag één en twee op de 1.000 meter. Richardson evenaarde zelfs het baanrecord: 1.14,63. Ireen Wüst en Marrit Leenstra werden slechts vierde en achtste, op ruime afstand.
  • Op de tien kilometer is hij kwetsbaarder dan ooit, maar Sven Kramer kan nog steeds goede vijf kilometers rijden. Hij won vandaag voor de tweede keer in de twee wedstrijden dat hij meedeed. Jorrit Bergsma, olympisch kampioen op de tien kilometer, werd op iets meer dan een seconde afstand tweede. Een klein verschil, maar Kramer is niet bezig met Bergsma, zo zei hij na de race volgens persbureau ANP: “Of hij mij verontrust heeft? Nee hoor, deze verschillen tussen ons hebben we wel vaker gehad.”