Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Dit flink mislukte huwelijksaanzoek haalt nu ook het buitenland

Een man uit IJsselstein gebruikte een hoogwerker om zijn vriendin verrassend ten huwelijk te vragen, maar dat ging zo ongelofelijk mis, dat er nu een gapend gat in het dak van de buren zit en 32 woningen zijn ontruimd. Gelukkig schijnt zijn vriendin wel ‘ja’ te hebben gezegd. En gelukkig heeft hij met zijn aanzoek nu wel een internethit.

2014-12-13 00:00:00 IJSSELSTEIN - Een huwelijksaanzoek is niet helemaal volgens plan verlopen. Een man wilde zijn vriendin vanuit een hoogwerker verrassen, maar die viel om. De hoogwerker verpletterde het dak van de achterburen. Bij het bergen van de kraan, een paar uur later, ging het opnieuw mis. De kraan viel weer op het huis, met nog meer schade tot gevolg. ANP GINOPRESS
2014-12-13 00:00:00 IJSSELSTEIN - Een huwelijksaanzoek is niet helemaal volgens plan verlopen. Een man wilde zijn vriendin vanuit een hoogwerker verrassen, maar die viel om. De hoogwerker verpletterde het dak van de achterburen. Bij het bergen van de kraan, een paar uur later, ging het opnieuw mis. De kraan viel weer op het huis, met nog meer schade tot gevolg. ANP GINOPRESS Foto ANP

Waarom ben ik niet gewoon op mijn knieën gegaan, heb ik het doosje met de ring geopend en gewacht op een ‘ja’ of een ‘nee’, denkt een man uit IJsselstein vast op dit moment. Hij gebruikte een hoogwerker om zijn vriendin verrassend ten huwelijk te vragen, maar dat ging zo ongelofelijk mis, dat er nu een gapend gat in het dak van de buren zit en 32 woningen zijn ontruimd. Gelukkig schijnt zijn vriendin wel ‘ja’ te hebben gezegd. En gelukkig heeft hij met zijn aanzoek nu wel een internethit.

Wat gebeurde er nou allemaal vandaag? De man uit IJsselstein in Utrecht had een mobiele kraan met een bak gehuurd. Daar zou hij in gaan staan om vervolgens naar zijn vriendin te worden ‘gebracht’. Volgens Stefan Slootjes, eigenaar van Slootjes Kraanbedrijf, wilde de man “in een bakje voor haar raam komen te hangen, een mooi plaatje voor haar draaien en haar dan ten huwelijk vragen”.

Maar dat mislukte volledig: het bakje moest steeds schuiner, waardoor de medewerkers van het kraanbedrijf iets te ver zouden zijn doorgeschoven. Volgens Slootjes stond de kraan waarschijnlijk niet helemaal goed gezekerd. De kraan viel op het dak van de buren, dwars door hun zolder. Daar was op dat moment niemand. Ook de man raakte niet gewond.

Foto EPA/ Michiel van Beers

Dat was alleen nog niet alles. Bij het bergen van de kraan een paar uur later viel die weer op het dak. Hierbij werd een nog veel groter stuk daarvan verwoest, schrijft persbureau ANP.

http://youtu.be/cUH0_PeqKEM

‘Soms wil je het anders doen’

Inmiddels staat de kraan weer overeind. Bergers gaan er nu voor zorgen dat de kraan weer stabiel en veilig staat. Volgens een woordvoerder van de politie zijn drie woningen dusdanig beschadigd dat de bewoners is geadviseerd nog even niet terug te gaan. De bewoners van de uit voorzorg ontruimde 29 andere woningen zijn inmiddels terug.

De woordvoerder zegt dat er nog niet officieel gezegd kan worden wat er nu precies is misgegaan en waar of bij wie de schuld nu ligt:

“Ik weet wel, en dat is dan even wat ik via via heb gehoord, dat de buurt de man en de vrouw het niet kwalijk neemt. Die zijn zelf trouwens ook ongelofelijk geschrokken.”

Maar zijn ze ook niet boos dat de man niet gewoon een simpel aanzoek koos?

“Tja, soms wil je het op een andere manier doen. Sommigen huren dan een heel stadion af met de Toppers of zo, deze man dacht het zo te doen. Hij dacht bovendien: ach, het is ’s ochtends vroeg, daar heeft niemand last van. Dat pakte alleen wat anders uit.”

De man en vrouw hadden een reisje gepland naar Parijs, en ze kregen na verhoor door de politie toestemming daar gewoon heen te gaan. “Maar ik weet niet of ze ook daadwerkelijk zijn gegaan”, zegt de woordvoerder. Hij weet niet of de vriendin uiteindelijk nog ‘ja’ heeft kunnen zeggen:

“Ik snap dat jullie dat leuk vinden om te weten natuurlijk, maar dat leek mij nou niet iets om later nog aan ze te vragen.”

BBC, Time, Fox News

Over het smashing aanzoek is inmiddels overal te lezen, niet alleen in binnenlandse media. Zo hebben de de BBC, de Daily Telegraph, Fox News en TIME er al een stukje aan gewijd.