Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

Daarom geen melk

Illustratie Angel Boligan

Kalfjes worden direct na de geboorte bij de moeder weggehaald. Renate van der Zee vindt dat onacceptabel en drinkt daarom geen melk meer.

Ik begon mijn ochtend altijd met twee grote bakken koffie met veel melk. Het was een van de belangrijkste rituelen van mijn dag. Maar een maand geleden kwam daar verandering in: ik ben namelijk opgehouden met melk drinken.

Aanleiding was een televisieprogramma over de Nederlandse melkveehouderij. Noem me slecht geïnformeerd, maar ik wist niet dat kalfjes van melkkoeien onmiddellijk na hun geboorte worden weggehaald bij hun moeder. En dat ze daarna helemaal alleen in een klein hokje worden gezet. Boeren doen dat om besmetting met ziektekiemen, die bijvoorbeeld in de mest zitten, te voorkomen. Maar een kleine minderheid van de boeren in Nederland laat de kalfjes langer bij de koe – en dat schijnt niet tot meer ziektes te leiden.

Beelden van een kalfje dat helemaal alleen in een kleine box zat en toch nog een poging tot huppelen deed, grepen me aan. Misschien ben ik sentimenteel, maar ik vind dat kinderen bij hun ouders horen en dat dit ook zou moeten gelden voor dierenkinderen.

Lees verder in NRC Handelsblad: ‘Daarom geen melk’ (€)