Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Milieu en natuur

‘Laffe streek’ - circusondernemers woedend over verbod wilde dieren

Olifanten bij Circus Renz Berlin. Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken wil een verbod op het houden van wilde dieren in circussen.
Olifanten bij Circus Renz Berlin. Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken wil een verbod op het houden van wilde dieren in circussen. Foto ANP/Lex van Lieshout

De circusbranche heeft woedend gereageerd op het plan van staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) om wilde dieren in circussen te verbieden.

Volgens Dijksma is het ‘niet meer van deze tijd dat wilde dieren als tijgers en olifanten optreden in een circus’. Het gebruiken van dieren uit voor vermaak en uit traditie weegt niet langer meer op tegen de aantasting van het dierenwelzijn. Daarbij moet gedacht worden aan het vele gereis en de beperkte ruimte die de dieren hebben.

‘Laffe streek Dijksma’

De Vereniging Nederlandse Circus Ondernemingen (VNCO) is het niet eens met het verbod. Woordvoerder Adri Lammers tegenover het ANP:

“Er zijn veel onderzoeken die het tegendeel bewijzen. Dieren ondervinden weinig stress tijdens het reizen. We hebben afgesproken dat we in gesprek zouden gaan over wetenschappelijke feiten en bewijzen. De staatssecretaris reageert nu oppervlakkig op basis van platitudes en emoties.”

Dijksma had gisteren in gesprek zullen gaan met de VNCO, maar heeft die afspraak verzet naar komende maandag. Volgens Lammers is er sprake van ‘een laffe streek’ en communiceert Dijksma nu met de vereniging via de media.

Volgens EZ deden in 2012 22 circussen Nederland aan. Zestien hadden acts waarbij wilde dieren werden ingezet. In totaal gaat het hier om 119 dieren, zoals olifanten, leeuwen, zeeleeuwen en zebra’s. Het verbod is door de ministerraad goedgekeurd en moet volgend jaar ingaan.