Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Koningshuis

Afluisternetwerk gevonden in politiek hart Noorwegen

Het Noorse parlement in Oslo.
Het Noorse parlement in Oslo. Foto EPA/ Erlend Aas

In de Noorse hoofdstad Oslo is apparatuur ontdekt waarmee alle telefoon- en dataverkeer in het Noorse bestuurscentrum kan worden onderschept. De Noorse overheid onderzoekt sinds vandaag wie in het Regeringskwartier en op andere belangrijke plekken in de stad het afluisternetwerk heeft opgezet.

Met basisstations - netwerkkastjes met een antenne - die zich voordoen als ‘gewone’ zendmasten wordt de informatie binnengehaald. Ook kan worden gezien wie zich waar bevindt, tot aan de premier en koning toe, zolang hun mobiel verkeer niet afdoende is beveiligd.

De zaak is naar buiten gebracht door het Noorse dagblad Aftenposten, dat maandenlang onderzoek deed. De Noorse veiligheidsdiensten nemen de zaak hoog op, maar weten nog niet wie er achter de spionage zit. Bovendien lijken nog niet alle basisstations gevonden en blijft het netwerk mogelijk gedeeltelijk operationeel. (AP)