Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Weer

ademende regenjas

Kou, wind en vooral regen vragen om gepaste fietskleding. Traditionele regenjassen houden de regen buiten, maar ademen vaak onvoldoende waardoor je alsnog doorweekt raakt van het zweet. Ander nadeel is de pasvorm, een wapperend regenjack komt de aerodynamica niet ten goede. De Gabba van het Italiaanse Castelli, vernoemd naar profrenner Garbriel Rasch, is een ademend, aerodynamisch regenjack. De opmars van de Gabba als hét kledingstuk voor koude en regenachtige dagen is opmerkelijk, en niet alleen onder fanatieke recreanten. Tijdens de voorjaarklassiekers van 2013, verreden onder barre omstandigheden, werden zelfs renners van ploegen die niet door Castelli gesponsord werden in een (van logo’s gestripte) Gabba gespot. De Gabba 2 Convertible heeft een verlengd rugpand (gesneden op de fietshouding), reflecterende striping en extra lange, afritsbare, mouwen. De jas is vervaardigd uit het zogenaamde Windstopper X-Lite Plus dat niet alleen winddicht en waterafstotend, maar dus ook zeer goed ademend is.

Martijn Boot

castelli-cycling.com, vanaf 225 euro