Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Cultuur

Zakelijk flirten? Ja, dat bestaat. Maar hoe zit het dan met knipogen?

Bo&Caro gaan elke dag naar een bedrijf. Ze zijn bij aandeelhoudersvergaderingen, productpresentaties of vrijdagmiddagborrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk?

Wat: Een workshop ‘Zakelijk Flirten’ bij Meeting Plaza in Utrecht.

Wie: Flirtcoach Eve van Dijk en een clubje cursisten onder wie Rudy Brouwer en Petra (die anoniem wil blijven).

Flirten is fladderen. Flirtcoach Eve van Dijk kijkt haar cursisten één voor één aan. “Dus niet urenlang bij dezelfde persoon blijven staan op een netwerkborrel.” Maar als het nu gewoon gezellig is? Maakt niet uit. Je moet de rest ook nog een handje geven.

Van Dijk is opgestaan, steekt haar hand uit naar een wat geschrokken kijkende jongen in blauw shirt. Doe maar, schud maar. Vooruit. “Hard hè?”, zegt Van Dijk. Zo laat je dus zien dat jíj de regie hebt. Slappe handjes moet je voorkomen, gaat ze verder. Huiswerkopdracht: oefen de ideale handdruk. Hoe dan?, wil iemand weten. “Gewoon, thuis. Oefen met jezelf.” Hèhèhè, doet de jongen in het blauwe shirt.

Maak contact vanuit je hart

Wees frivool, speels. En maak contact. Vanuit je hart. Vanuit je hart? “Ja. Laat de ander bloeien.” Vertaling: stel een vraag, geef een compliment – zo voelt je gesprekspartner zich speciaal. Verleid, versier. Allemaal voorspel.

Maar wacht. Dit heeft geen seksueel aspect, waarschuwt Van Dijk. “We zijn zákelijk aan het flirten, hè.” Ze staan niet in de kroeg. Oh. Dat wordt gauw door iedereen genoteerd.

Benen bij elkaar

Rudy Brouwer, leiderschapscoach, vraagt Van Dijk of hij er zo goed bij zit. Zijn benen wat uit elkaar. Heel goed, erg ontspannen, vindt de docent. “Maar pas op. Deze houding is niet geschikt voor vrouwen. Die kunnen hun benen beter bij elkaar houden.”

En hoe zit het dan met mannen die knipogen, wil Petra weten. “Die kom ik erg vaak tegen. Niet erg zakelijk, toch? Hoe ga ik daar mee om?”

Een lastige, vindt Van Dijk.

“Je zou kunnen zeggen: ‘Goh. Ik zie dat je knipoogt. Waarom doe je dat precies?’”

En niet overdrijven

Dan wat oefeningen. De eerste: hoever laat je je gesprekspartner bij je in de buurt komen? Stap voor stap komen de cursisten dichter bij elkaar. Totdat iemand zegt dat het “ho! – stop! - genoeg!” is.

Kunnen ze hier wat mee?, vraagt Van Dijk de groep. Dan is het nu tijd voor de borrel. Ze deelt de glazen uit.

Petra wil net een slok van haar witte wijn nemen als ze op haar schouder wordt getikt. “Wat zie jij er goed uit, zeg.” Van Dijk zucht. Had ze net uitgelegd dat ze niet in de kroeg stonden.