Woede om uitgelekt plan Timmermans

Eurocommissaris wil wetsvoorstellen voor schonere lucht en recycling afblazen, om regeldruk vanuit Europa te verminderen

Frans Timmermans heeft zich de toorn van Brusselse milieuorganisaties en Europarlementariërs op de hals gehaald. De eurocommissaris (Betere Regelgeving) wil wetsvoorstellen voor luchtkwaliteit en recycling aanpassen of zelfs helemaal schrappen. Dat blijkt uit het gisteren uitgelekte werkprogramma van de commissie dat de Nederlander op dit moment schrijft.

Het werkprogramma, dat betrekking heeft op het komende jaar, zou pas volgende week woensdag worden geopenbaard. Van de lopende 415 wetsvoorstellen blijkt Timmermans er tachtig te willen aanpassen of intrekken. Veelal om technische redenen, omdat ze bijvoorbeeld achterhaald zijn. In twintig gevallen gaat het om politieke keuzes van Jean-Claude Juncker. De nieuwe commissievoorzitter beloofde bij zijn aantreden meer focus op hoofdzaken en eenvoudigere regelgeving.

In een brief schrijven tien milieuclubs dat de nieuwe commissie „een extreem negatieve politieke boodschap” afgeeft aan de Europese burgers, juist nu Juncker het vertrouwen in de EU zegt te willen herstellen. Met Europese normen tegen luchtvervuiling kunnen jaarlijks 58.000 doden worden voorkomen en tussen de 40 en 140 miljard euro worden bespaard op gezondheidszorg, schrijven ze.

De organisaties verwijten Timmermans de oren te laten hangen naar het bedrijfsleven. Lobbyclub BusinessEurope stelde op 25 november in een brief aan de eurocommissaris voor het wetsvoorstel in te trekken. Volgens EU-bronnen onderschrijft de commissie de doelen voor luchtkwaliteit wel, maar voorziet zij problemen bij de implementatie. Daarom wil Timmermans, waarschijnlijk na 2015, een aangepast voorstel doen, dat onderdeel moet worden van het nieuwe Europese klimaatpakket (tot 2030).

Wat Timmermans wel helemaal wil schrappen is een wetsvoorstel met betrekking tot het hergebruik van grondstoffen en afvalvermindering. Het aangevoerde argument is dat hier niet snel overeenstemming over te verwachten valt. Op 1 december riepen milieuministers uit elf landen Timmermans in een brief op om beide voorstellen juist te handhaven.

Ook een richtlijn voor moederschapsverlof staat op de helling. De commissie is vóór Europese afspraken hierover, maar lidstaten treuzelen al vier jaar met het afronden van het wetsvoorstel. Timmermans geeft ze nog maximaal zes maanden de tijd om het af te handelen.

Het uitgelekte werkprogramma bevat ook 23 initiatieven die de commissie volgend jaar wil nemen, waaronder de creatie van één digitale markt, de oprichting van een energie-unie, het slechten van grenzen tussen nationale kapitaalmarkten en de instelling van een verplicht lobby-register in Brussel. Ook het recent aangekondigde investeringsplan van Juncker, waarmee projecten van Europees strategisch belang moeten worden gefinancierd, staat in het lijstje.