Gerard Vianen (70) overleden

Na een valpartij in de Tour in 1971 finishte Vianen zonder fiets.
Na een valpartij in de Tour in 1971 finishte Vianen zonder fiets. Foto ANP

Oud-profwielrenner Gerard Vianen heeft de strijd tegen leukemie verloren. De voormalige meesterknecht van toprenners als Joop Zoetemelk en Raymond Poulidor is op 70-jarige leeftijd overleden. Vianen won in 1974 een etappe in de Tour de France en boekte drie ritzeges in de Ronde van Spanje (1971 en 1972). De wielrenner uit Kockengen, een dorpje in de provincie Utrecht, deed acht keer mee aan de Ronde van Frankrijk en haalde zes keer de finish in Parijs. Vianen boekte zijn grootste succes op 19 juli 1974, door de Touretappe naar Nantes te winnen. Hij demarreerde op 15 kilometer van de streep uit het peloton, achterhaalde vier ontsnapte renners en reed solo naar de finish. In 1977 stopte Vianen zijn wielercarrière. (ANP)