Wedstrijdje tegen de wind in

foto Peter de krom
foto Peter de krom

„It giet oan”, zeiden ze gisteren op de Neeltje Jans. Of dan de Zeeuwse variant, want waar de Friezen kunnen schaatsen, kunnen ze in Zeeland fietsen. Heel hard, en altijd tegen die verdomde wind in. Voor de tweede keer werd gisteren het Nederlands Kampioenschap Tegenwindfietsen verreden. Met een goede zuidwester (windkracht 8) waren de omstandigheden nagenoeg perfect om de 8,7 kilometer lange Oosterscheldekering over te fietsen. Een bont gezelschap van zo’n 175 man stapte op de fiets, zonder versnellingen. Enkele fietsveteranen meldden zich, zoals oud-mountainbikekampioen Bart Brentjens. Maar ook amateurs waagden een poging, uitgedost in een bolletjeskostuum of – zoals hier – keurig in overhemd en stropdas, maar met handschoenen. Nieuw dit jaar was de ploegenrit, waarbij een groep van vier renners zo snel mogelijk aan de andere kant van het water moest zijn. De snelste tijd werd gisteren neergezet door schaatser Wouter Mesker, met 18 minuten en 6 seconden. Brentjens, die dit jaar de tiende plaats haalde, werd vorig jaar nog eerste. Maar toen stond er slechts windkracht 5.