Nederlandse bloedonderzoekers naar ebola-gebied

Hulpgoederen worden geladen op het marineschip Karel Doorman. Voor een tweede keer gaan er goederen naar landen in West-Afrika die getroffen zijn door ebola.
Hulpgoederen worden geladen op het marineschip Karel Doorman. Voor een tweede keer gaan er goederen naar landen in West-Afrika die getroffen zijn door ebola. Foto ANP / Remko de Waal

Zo’n vijftig Nederlandse laboratoriummedewerkers vertrekken de komende maanden naar Liberia en Sierra Leone, om daar te helpen bij de bestrijding van ebola. De laboranten worden ingezet om het bloed van patiënten te testen op besmetting met het virus. Dat maakte minister Lilianne Plouman van ontwikkelingssamenwerking vandaag bekend.

De Nederlanders die naar het ebola-gebied vertrekken, werken in ploegen van vier tot vijf man. Telkens zijn er drie ploegen tegelijk aan het werk, die na enkele weken worden afgelost door nieuwe teams. De ebola-onderzoekers gaan aan de slag in vervoerbare laboratoria, die worden vervoerd met het Nederlandse marineschip Karel Doorman.

Minister Ploumen over de nieuwste Nederlandse inzet:

De VN heeft laten weten dat er een schrijnend tekort is aan laboratoria en gespecialiseerd personeel. Met onze bijdrage wordt de medische testcapaciteit in de getroffen landen flink opgeschroefd: een cruciale bijdrage aan de bestrijding van de epidemie.

Nederland heeft inmiddels al voor 37 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het bestrijden van ebola. Dat geld is onder meer bedoeld voor het Rode Kruis, Unicef en de Wereldgezondheidsorganisatie. Naast geldelijke steun heeft Nederland ook de Karel Doorman ingezet voor het vervoer van goederen.