Sea World even stuurloos na felle kritiek en tegenvallende cijfers

Wat gebeurde er in de VS terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Jim Atchison treedt 15 januari af als CEO van Sea World Entertainment. Volgens de Orlando Sentinel wordt bestuursvoorzitter David D’Alessandro interim-directeur totdat er een vervanger is gevonden. Daarna wordt Atchison vice-bestuursvoorzitter van het bedrijf.

Of de beslissing van Atchison zijn eigen keus is geweest, is onduidelijk. Sea World kampte de afgelopen jaren met forse kritiek op de behandeling van hun zeedieren en kon maar moeilijk het hoofd boven water houden door teruglopende bezoekersaantallen. Het lukte Sea World niet de publieke woede over de controversiële documentaire Blackfish (2013) te temperen. Zelfs niet na concessies te doen aan boze dierenactivisten. De docu:

Sea World kondigde ook aan het bedrijf te saneren. Er zal 50 miljoen dollar bezuinigd worden en naar alle waarschijnlijkheid ook vele banen verdwijnen in de elf parken die opereren onder de naam Sea World. Hoe de sanering eruit gaat zien is nog onduidelijk.

Iedereen wilde met Toys ‘R’ Us spelen

Wat hebben banken over om te verdienen aan een succesvolle beursgang? Heel veel, schrijft The Wall Street Journal.

Amerikaanse toezichthouder, de Financial Industry Regulatory Authority, deelde vannacht aan tien banken op Wall Street boetes uit tussen 2,5 tot 5 miljoen dollar. Het totale bedrag komt neer op 43,5 miljoen dollar. De banken maakten zich schuldig aan het “impliciet” en “expliciet” aanbieden van positieve rapporten over een mogelijke beursgang.

In ruil voor een kans op het uitvoeren van de - nooit plaatsgevonden - IPO van Toys ‘R’ Us in 2010 waren deze financiële instituten, waaronder negen van de tien grootste van de Verenigde Staten, bereid om potentiële aandeelhouders voor de gek te houden met een opgeblazen beurswaarde. Bloomberg zette alle overtredingen op een rijtje.

Google verlaat Rusland

Google trekt de stekker uit zijn technische operaties in Rusland, meldt Fortune. Het zou gaan om vijftig medewerkers die in Moskou werken. Volgens ingewijden worden zij niet ontslagen maar kunnen ze voor Google aan de slag in andere landen.

Google is niet het eerste techbedrijf dat vanwege een verslechterd klimaat voor buitenlandse ondernemers het land verlaat. Adobe Systems verliet Rusland ook al in september. Recentelijk nam Moskou wetgeving aan die techbedrijven dwingt om in Rusland informatie van gebruikers op te slaan in plaats van elders in de wereld. Dit zou de toegang van autoriteiten tot die gevoelige gegevens makkelijker maken.

    • Hans Klis