Schaatsers, blijf weg bij EK Rusland

Illustratie Paresh Nath, vertaling NRC

Sport en politiek zijn helemaal geen gescheiden zaken, vindt Elisa Rodenburg.

Vorige week maakte schaatscoach Jan van Veen bekend dat hij vanwege de politieke situatie in Rusland niet naar Tsjeljabinsk zal gaan voor het EK Allround op 10 en 11 januari. Schaatssters Marrit Leenstra en Ireen Wüst spraken vervolgens ook hun twijfels uit over hun deelname. Ze hebben gelijk. Sven Kramer reageerde in De Telegraaf dat hij niet bepaalt waar de toernooien gehouden worden, dat dat een zaak van de internationale schaatsbond ISU is, en dat hij per slot van rekening schaatser is die zo hard mogelijk moet schaatsen. Hij heeft ook gelijk. De ISU, tot slot, reageerde dat hij geen reden zag om het toernooi te verplaatsen omdat daar andere instanties voor zijn en omdat men sport en politiek gescheiden moet houden. De ISU heeft ongelijk.

Ten eerste mag ik hopen dat de ISU toch ergens een grens trekt. Wordt het EK nog steeds in Tsjeljabinsk gehouden als Rusland Oekraïne volledig inlijft? Of Moldavië, Georgië, Armenië? Of als Rusland de Baltische staten binnenvalt om zogenaamd de Russische minderheden te beschermen? Ik dacht het niet. Volgens de ISU moeten sport en politiek niet met elkaar vermengd worden, maar zelfs de ISU zal toch bij een dergelijk scenario besluiten om het EK, of een ander toernooi, te verplaatsen. Evenzo zal de ISU, of een andere sportbond, niet besluiten een toernooi in Noord-Korea te organiseren, wegens de politieke - en mensenrechtensituatie in dit land. Zelfs al laat Noord-Korea overtuigend zien de kosten en de organisatie aan te kunnen.

Lees verder in NRC Handelsblad: ‘Schaatsers, blijf weg bij EK Rusland’ (€)