Rustige oudjaars-nacht voor de dieren

Voor de dieren wordt oudjaarsavond waarschijnlijk wat rustiger dit jaar. Er zijn 38 vuurwerkvrije zones ingesteld door de gemeente. Allemaal dierenverblijfplaatsen. In een straal van 100 meter rond Artis, maneges, kinderboerderijen en dierenasiels mag er geen vuurwerk worden afgestoken. Maar extra handhavers worden niet ingezet.

„Onze handhavers en politieagenten gaan de vuurwerkoverlast wel actiever bestrijden”, zegt een woordvoerder van burgemeester Eberhard van der Laan. „Ze lichten jongeren nu al in over de extra handhaving deze jaarwisseling.” Informatie over de vuurwerkvrije zones wordt verder via gemeentelijke kanalen verspreid, zoals de website en stadsdeelkranten.

Het verbod geldt alleen voor oudjaarsdag van zes uur ’s avonds tot twee uur ’s nachts. „De rest van de tijd is het sowieso overal verboden om vuurwerk af te steken.” Voor de dierenlocaties is een speciaal meldpunt opgericht.

De Partij voor de Dieren gaat het liefst nog een stapje verder. Zij willen particulier afsteken sterk ontmoedigen en het vuurwerk centraal regelen. Fractievoorzitter Johnas van Lammeren: „Er vindt een kentering plaats in de maatschappij. Mensen vinden vuurwerk onprettig. Het is slim dat de gemeente een alternatief biedt: een grote centrale vuurwerkshow bij het Scheepvaartmuseum.”

Als de aanpak goed werkt, komen er volgend jaar ook zones rond onder andere bejaardentehuizen.