Restauratie van educatieve dino’s en zeewurmpjes

Een doek van de wandschildering over de oertijd in het Joke Smit College.
Een doek van de wandschildering over de oertijd in het Joke Smit College. Foto Wim Ruigrok

Voor 10 euro adopteer je de Strabops – een zeewurmpje dat 500 miljoen jaar geleden leefde op de bodem van de oceaan. Een wat unieker soort, zoals de Diplodocus; een dinosaurus met een staart van 25 meter, is voor 500 euro te adopteren. Ze zijn niet echt natuurlijk, maar staan afgebeeld op een wandschildering in de hal van het Joke Smit College (Zuid). Het schilderij verbeeldt de geologische tijdperken van het Cambrium tot het Krijt. Negentig jaar geleden werd het geschilderd door Maria Hubrecht (1865-1950). Het werk is nu nodig toe aan restauratie: er is zes meter aan scheuren ontstaan. Maar geld voor deze grote klus – de zes doeken tellen bij elkaar 65 vierkante meter – is er niet. Daarom is er eind oktober een grote crowdfundingsactie opgezet: De Oertijd van Zuid.

Dicky van der Zalm, kunsthistoricus en voormalig tekendocent, werkzaam op het Joke Smit College, ontdekte afgelopen jaar tijdens de renovatie van het pand pas hoe bijzonder de wandschildering is. „De doeken zijn op maat gemaakt voor het gebouw”, zegt ze. „Het is naast een kunsthistorisch ook een architectuurhistorisch ensemble.”

Amateurschilderes Hubrecht maakte het werk destijds speciaal voor de leerlingen van het meisjeslyceum om de droge tabellen uit de aardrijkskundelessen wat levendiger te maken. Op 60-jarige leeftijd reisde de schilderes heel Europa door om zich door wetenschappers over de prehistorie te laten voorlichten. „De educatieve bedoeling maakt het werk des te waardevoller”, zegt restaurator Astrid van den Berg.

Afgelopen dinsdag begon de restauratie van het minst gecompliceerde doek. „Het is een pilot van twee maanden”, zegt Van den Berg. „Daarna weten we hoe groot de schade precies is.” De kosten voor de pilot, 30.000 euro, financierde de gemeente. De rest van het bedrag hopen ze op te halen met de crowdfunding, bedrijfssponsoring en subsidies. Er is twee ton nodig. Op moment van schrijven staat de teller op 2.800 euro.