Prima winkelen in de hoofdstad van de wijn

Er zijn van die steden die je denkt te kunnen overslaan. Denkt, want eigenlijk zijn ze een bezoek waard. Neem Bordeaux, Parijs in het klein. Dit is waarom je er juist nu een weekendje naartoe moet.

Waarom Bordeaux?

Bordeaux, ‘la belle endormie’ (de schone slaapster), is met een ingrijpende opknapbeurt wakkergeschud. De kades langs de Garonne, waar vroeger de wijn verhandeld werd, zijn omgebouwd tot wandelpromenades. Burgemeester Alain Juppé, kanshebber bij de presidentsverkiezingen in 2017, maakte het historische stadscentrum deels autovrij en ontsloot de stad met efficiënte en geruisloze trams.

Bordeaux is niet hip. Alleen het wijkje Les Chartrons achter het museum voor hedendaagse kunst, met zijn vele wijnbarretjes en boetiekjes, is aan het verhippen. Maar de stad heeft grandeur en is zeer geschikt voor een weekendje cultuur, uitwaaien en uitmuntend eten en drinken.

Want Bordeaux is Parijs in het klein. Toen de beroemde Parijse stadsarchitect Haussmann de Franse hoofdstad op de schop nam, zou hij de modernisering van Bordeaux tientallen jaren eerder als voorbeeld hebben genomen. Je kent de Parijse Opera? Die is volgens architect Garnier gemodelleerd naar het imposante Grand Théâtre van Victor Louis in Bordeaux. Niet de Invalides in Parijs, maar Place des Quinconces in Bordeaux is het grootste plein van Frankrijk.

Waarom nu?

Het is in Bordeaux net iets warmer dan in Nederland. Maar in deze tijd van het jaar ga je niet vanwege het klimaat. De beroemde Sud-Ouest-keuken (veel vette eend) en de stevige wijnen lenen zich in ieder geval beter voor een koude winteravond dan voor de zomer. De naderende kerstdagen bieden een ander excuus: het is in Bordeaux prima winkelen. Nog iets speciaals nodig voor het kerstdiner? Hier vind je het.

Aankomst

EasyJet vliegt drie keer per week vanuit Amsterdam en ook KLM heeft een rechtstreekse vlucht. Vanaf het vliegveld is er een shuttlebusje naar het centrum. Ga je met de trein, dan moet je in Parijs overstappen. Vanaf Gare de Montparnasse is het nu nog drie uur met de TGV, vanaf 2016 ben je er in twee uur.

Drankje en dansje

Als je nou toch in de hoofdstad van de wijn bent, dan zou je natuurlijk best wat St. Emilions of Pommerols uit de streek kunnen stukslaan. Wil je serieus proeven, dan ga je bijvoorbeeld naar Wine Gallery aan de Cours de l’Intendance. Maar als je er een gezellig avondje van wil maken en nog wat wil eten ook, dan is het sfeervollere Le Verre ô Vin aan te bevelen. Dat ligt in de Rue Borie in Les Chartrons, toepasselijk pal naast het Musée du Vin.

Het nachtleven concentreert zich rond de kades aan de Garonne – en tegenwoordig vooral wat hoger rond het Bassins à Flot, waar een aantal populaire clubs zit (Le Pier 6, Le H36 bijvoorbeeld). Een in het stadscentrum niet te missen ontmoetingsplaats is het Ibaïa Café, dat het midden houdt tussen een bistro, een tapasbar, een nachtclub en een strandtent.

Goede nachtrust

Alle grote hotels hebben in Bordeaux vestigingen. Het luxe Grand Hôtel de Bordeaux (vijf sterren) ligt tegenover de Opera en is in de achttiende eeuw door dezelfde architect, Victor Louis, gebouwd. Sympathiek en gunstig gelegen is Mama Shelter van de bekende ontwerper Philippe Starck.

Culturele ochtend

Een deel van het oude centrum, de Porte de la Lune, staat sinds een paar jaar op de Unesco-werelderfgoedlijst en is een rustige wandeling waard. De vele statige panden, paleizen en elegante middeleeuwse kerken verraden de rijke geschiedenis: vóór de revolutie van 1789 was de haven van Bordeaux de grootste en belangrijkste van Frankrijk.

Twee grote musea zijn de moeite waard: de Galerie des Beaux-Arts met Europees werk van de zestiende tot de twintigste eeuw (Rubens, Van Goyen, Delacroix) en het ‘CAPC’, het museum voor hedendaagse kunst, dat gevestigd is in een pakhuis uit de koloniale tijd.

Lunchpauze

In Frankrijk is de lunch de belangrijkste maaltijd van de dag. Alle grote restaurants zijn van 12.00 tot 15.00 uur open voor menu’s met meerdere gangen. Aardig is het imperium van chef Jean-Pierre Xiradakis rondom restaurant La Tupina aan de Rue Porte de la Monnaie, omgedoopt tot ‘Rue Gourmande’, met eethuizen voor elke smaak en bijna elke beurs. Wil je toch liever een broodje of salade, dan zou je het sympathieke en zeer populaire Karl aan de Place du Parlement kunnen proberen.

Middagje winkelen

Anders dan in Parijs zijn in Bordeaux de meeste winkels iedere zondag open. Behalve de bekende ketens zijn rond Place Fernand Lafargue nog veel kleine onafhankelijke boetiekjes te vinden. In oude havenloodsen aan de noordkant van het centrum vind je de Quai des Marques: honderd outletzaken, waar grote merken van overheidswege verplicht zijn minstens 30 procent korting te geven.

Uit eten

Mooie regiogerechten (‘plats terroirs’) vind je bijvoorbeeld bij La Brasserie Bordelaise aan de Rue Saint-Rémi. Afgelopen week opende een van de beroemdste Franse koks, Joël Robuchon, ‘La Grande Maison’, in een oud stadspaleis. Dat heeft volgend jaar geheid drie Michelin-sterren. Vergeet niet een ‘canelé’ te proeven, de met rum en vanille op smaak gemaakte bijdrage van Bordeaux aan de Franse patisserie. Ook lekker voor bij het ontbijt trouwens.

Zondagochtendbrunch

Brunchen zit niet zo in het Franse systeem, maar zondag aan het eind van de ochtend begeeft jong Bordeaux zich naar de Marché des Quais, midden in de stad aan de Garonne. Op deze gastronomische markt vind je de beste oesters van de stad, gegrild vlees, crêpes, foie gras en alles wat je zou wensen. Er staan tafels en stoelen waar je een en ander direct kunt nuttigen.

Flaneren en een laatste blik

Wandelen, fietsen of skaten – in Frankrijk nog uiterst populair – doe je langs de Garonne. Steek de Pont de Pierre even over voor een laatste blik op de stad die ten onrechte zo vaak vergeten wordt.