Pieter Baan Centrum: geen tbs voor verdachten Drentse moorden

De rechtbank in Assen.
De rechtbank in Assen. Foto ANP / Catrinus van der Veen

Het Pieter Baan Centrum (PBC) ziet geen basis voor veroordeling tot tbs voor de twee broers uit Hoogeveen die worden verdacht van drie roofmoorden in Drenthe, schrijft persbureau ANP. Dat bleek vandaag tijdens een regiezitting in de rechtbank in Assen.

Het PBC onderzocht beide mannen zowel individueel als gezamenlijk. De oudste broer Admilson R. (30) was tijdens de roofmoorden geheel toerekeningsvatbaar, de jongere Marcos (29) “hooguit enigszins verminderd toerekeningsvatbaar”.

Drie roofmoorden

De broers worden verdacht van moord op een man uit Dwingelo, die ze in 2010 zouden hebben doodgeschoten en beroofd, en op een echtpaar in Exloo. Bij de zitting waren (voor het eerst) beide verdachten aanwezig, samen met tientallen nabestaanden en vrienden van de slachtoffers. Ook zaten er meerdere rechercheurs in de zaal.

De advocaten van de broers vinden de conclusie van het PBC “onbegrijpelijk”. Volgens hen zou Admilson met een trauma zijn teruggekeerd van een militaire missie in Afghanistan en zou Marcos een ontwikkelingsstoornis hebben. Zij pleiten voor een tegenonderzoek.

De twee kunnen voor zo’n contra-expertise naar de afdeling zeer intensieve en specialistische zorg in Vught. Daar zouden de broers moeten worden geobserveerd en onderzocht door externe deskundigen, die ook vertrouwd zijn met militair trauma. De advocaten:

“Hoe kan het dat twee jongemannen die een normaal leven leiden, opeens zo veel geweld gebruiken? Zomaar van nul naar honderd?”

Danielle Molenaar, journalist van Dagblad van het Noorden, is in de rechtszaal.

Twitter avatar DanielleDvhN Danielle Molenaar Onduidelijk wanneer broers in Vught terecht kunnen. Tot verdriet van nabestaanden kan dat tot forse vertraging strafzaak leiden.

Lees ook de reconstructie van de moorden in NRC Handelsblad: Op zoek naar de perfecte roofmoord (€)