Paus ontvangt Dalai Lama niet - hij wil relatie met China sparen

De paus ontvangt de Dalai Lama niet, om de 'fragiele' relatie met China niet in gevaar te brengen.
De paus ontvangt de Dalai Lama niet, om de 'fragiele' relatie met China niet in gevaar te brengen. Foto ANP - Olaf Kraak

De Dalai Lama mag niet op audiëntie bij de paus, omdat die de fragiele relatie tussen het Vaticaan en China niet wil verstoren. Dat heeft een woordvoerder van het Vaticaan gezegd tegen persbureau Reuters.

De geestelijk leider van de ‘opstandige’ Chinese provincie Tibet had om een ontmoeting gevraagd. Hij is in Rome om een aantal Nobelprijswinnaars te ontmoeten. Het verzoek is volgens het Vaticaan afgewezen vanwege “voor de hand liggende redenen aangaande de delicate situatie”.

Het Vaticaan doet de laatste tijd verwoede pogingen om de relaties met China te verbeteren. Officieel zijn de banden sinds 1949, toen de Communistische Partij de macht greep, verbroken. Afgelopen augustus, tijdens zijn bezoek aan Zuid-Korea, drong paus Franciscus echter aan op een vreedzame dialoog. Peking liet als geste de paus toe in het luchtruim boven China. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken liet destijds weten de relaties ook te willen verbeteren.

Niet meer welkom

De Dalai Lama had de afwijzing al wereldkundig gemaakt. Het Vaticaan had tegen hem gezegd dat een ontmoeting “ongemakken zou veroorzaken”. Hij zegt de beslissing te begrijpen.

De Dalai Lama is door de opkomst van China als politieke wereldmacht op steeds meer plekken niet meer welkom. De ontmoeting met de Nobelprijswinnaars vindt om die reden juist plaats in de Italiaanse hoofdstad. Zuid-Afrika, waar de ontmoeting eerst zou plaatsvinden, gaf geen visum af aan de Tibetaanse leider.