Dit is een artikel uit het NRC-archief

Media

Onno Hoes en PowNed hebben allebei geen spijt

Burgemeester Onno Hoes verlaat het stadhuis na het gesprek met de fractievoorzitters van de gemeenteraad van Maastricht.
Burgemeester Onno Hoes verlaat het stadhuis na het gesprek met de fractievoorzitters van de gemeenteraad van Maastricht. Foto: ANP / Robin Utrecht

Onno Hoes, die binnen een half jaar vertrekt als burgemeester van Maastricht na affaires met jonge mannen, heeft nergens spijt van. Dat meldt het ANP.

Hij deed aangifte tegen PowNed, dat beelden uitzond van een privéontmoeting van Hoes die was gefilmd met een verborgen camera. De omroep staat daar nog steeds achter. Premier Mark Rutte denkt dat het goed is dat er duidelijkheid komt over de werkwijze van PowNed. Hij is dan ook benieuwd naar het oordeel van de rechter.

PowNed noemt het inzetten van een verborgen camera om de escapades van de burgemeester vast te leggen “een zwaar middel” dat wel terecht is ingezet. PowNed:

“We willen met klem afstand nemen van de suggestie dat wij Hoes bewust in de val zouden hebben gelokt. Als je wilt aantonen of een burgemeester voor de tweede keer de waardigheid van het ambt en daarmee ook de reputatie van de stad op het spel zet, dan zul je dat moeten vastleggen.”

Donderdagavond bleek dat de Maastrichtse gemeenteraad zich neerlegt bij het aanblijven van Hoes tot een nieuwe burgemeester is geïnstalleerd. Hoes tegen de NOS:
“Het komende half jaar ben ik volwaardig burgemeester van deze mooie stad. Af en toe is het moeilijk, maar ik ben strijdbaar. Ik heb nergens spijt van. Mij valt ook niets te verwijten” zei hij tegen de NOS.

Over de geheime filmopnamen van het tv-programma PowNews zei hij: “Dit is uitdrukkelijk het privédomein dat onbeschaamd is aangetast”. Eerder op vrijdag had een woordvoerster van Hoes al te kennen gegeven dat de burgemeester alleen praat met “geselecteerde media”. Hij koos er drie: Dagblad de Limburger, Nieuwsuur en de door Maastricht gesubsidieerde lokale omroep.

Premier Mark Rutte is benieuwd wat de rechter zal zeggen over de manier waarop Hoes stiekem is gefilmd toen hij op vrijersvoeten was. Volgens hem staan de kwaliteiten als burgemeester van zijn VVD-partijgenoot op geen enkele manier ter discussie. “Hoes kan zeker weten terugkeren in het openbaar bestuur”.

(ANP)