Ondernemingsraad politie: 200 miljoen tekort bij reorganisatie

Een Amsterdamse politieman in zijn nieuwe uniform. Ruim 3200 agenten in Aalsmeer, Amstelveen, Amsterdam, Diemen, Ouder Amstel en Uithoorn krijgen het nieuwe uniform.
Een Amsterdamse politieman in zijn nieuwe uniform. Ruim 3200 agenten in Aalsmeer, Amstelveen, Amsterdam, Diemen, Ouder Amstel en Uithoorn krijgen het nieuwe uniform. Foto ANP / LEX VAN LIESHOUT

De reorganisatie van de politie kan ruim 200 miljoen euro meer gaan kosten dan begroot door minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie. Dat blijkt althans uit een berekening die de Centrale Ondernemingsraad van de Nationale Politie (COR) heeft laten maken.

‘Opstelten laat zich leiden door papieren werkelijkheid’

Volgens de ondernemingsraad kunnen de reorganisatiekosten van de Nationale Politie oplopen tot 431 miljoen euro terwijl 230 miljoen euro is begroot. Voorzitter Frank Giltay van de ondernemingsraad laat aan het ANP weten dat in de berekening extra kosten zijn opgenomen van onder meer woon-werkverkeer, opleidingskosten, verhuiskosten en vertrekpremies. Giltay:

“Al eerder hebben wij de minister op de hoogte gesteld van onze zorgen. Opstelten sluit zijn ogen voor de werkelijkheid. Voor hem is de papieren werkelijkheid leidend”.

Volgens Giltay is het budget dat voor de reorganisatie vastgesteld zonder dat de effecten van de reorganisatie bekend zijn. De ondernemingsraad heeft onlangs negatief geadviseerd over de reorganisatie. Die zou een “haast onmogelijke taak” zijn. “Zeker met extra bezuinigingen”.

Begroting reorganisatie ‘te rooskleurig’

Tweede Kamerlid Magda Berndsen van D66 laat weten niet verrast te zijn door deze mogelijke onderschatting van de reorganisatiekosten.

“Opstelten heeft ondanks herhaalde vragen dit probleem steeds ontkend en een te rooskleurige inschatting gemaakt”.

Volgens Berndsen is het geld dat is gereserveerd voor de reorganisatie eenmalig maar is een deel van de kosten waar de ondernemingsraad nu op wijst structureel.

VORMING NATIONALE POLITIE VERLOOPT NIET SOEPEL

De omvorming van de 26 regionale politiekorpsen, die Nederland tot begin dit jaar kende, tot één grote Nationale Politie verloopt alles behalve soepel. Geplande bezuinigingen worden niet gehaald, computersystemen voldoen niet en de hele operatie is duurder dan gepland, zo kwam al eerder naar buiten. Politie en bonden pleiten voor extra geld om te voorkomen dat het politiewerk bij nieuwe bezuinigingen nog meer onder druk komt te staan.

(ANP)