Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Overheidsfinanciën

Obama tevreden met begroting vanwege financiering strijd ebola

Leden van het Amerikaanse Congres lopen naar buiten na het aannemen van de begroting van de overheidsfinanciën voor komend jaar, 12 december 2014.
Leden van het Amerikaanse Congres lopen naar buiten na het aannemen van de begroting van de overheidsfinanciën voor komend jaar, 12 december 2014. Foto Reuters / Jonathan Ernst

Barack Obama is tevreden met het akkoord over de begroting van de overheidsfinanciën dat vanochtend gesloten werd. De Amerikaanse president noemde het compromisbesluit, dat maar weinig steun geniet onder zijn partijgenoten, een product van samenwerking tussen Republikeinen en Democraten.

Obama: niet helemaal tevreden met begroting

Obama liet tijdens een persconferentie over ebolabestrijding in Washington weten dat hij desondanks niet onverdeeld tevreden is met de inhoud van de begroting ter waarde van 1,1 biljoen dollar, meldt persbureau Reuters. Een nieuwe ‘shutdown’, het sluiten van overheidsdiensten zoals dat vorig jaar oktober ook gebeurde, bleef door het aannemen van het wetsvoorstel gelukkig uit. Obama:

“Dit akkoord is per definitie een compromis. Had ik het zelf kunnen opstellen zonder dat ik de steun van de Republikeinen nodig had, dan had de begroting er heel anders uit gezien. Het is nu het resultaat van een verdeeld Washington, waar het Amerikaanse volk voor gekozen heeft.”

Maar, zo benadrukte de president, de begroting bevat wel de financiering van zijn stokpaardjes: Obamacare, de strijd tegen klimaatverandering en onderwijs. Obama liet weten vooral blij te zijn dat de financiën bedoeld voor de bestrijding van ebola intact waren gebleven.

“We moeten hier bovenop blijven zitten. Dit is niet een probleem dat snel zal verdwijnen.”

Onderhandelingen legden spanningen bloot tussen Obama en Democraten

Tijdens de onderhandelingen tussen de Democraten en de Republikeinen in het Capitool ondervond Obama op het laatste moment felle weerstand van zijn eigen partij. Nancy Pelosi, de Democratische fractieleider in het Huis van Afgevaardigden, sprak zich hard uit tegen het verwijderen van een voorziening uit de begroting die de hervormingen van Wall Street - ingezet na de crisis in 2008 - weer verzwakken. Pelosi ging zelfs zo ver om de onderhandelingen met de Republikeinen te typeren als “afpersing”:

De onderhandelingen over de begroting legden spanningen bloot tussen de Democraten in het Congres en het Witte Huis. Daar Obama aanstuurde op het voorkomen van een shutdown, zagen zijn partijgenoten in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat een gebrek aan eenheid. De begroting werd drie uur voor het verstrijken van de shutdown-deadline magertjes aangenomen met 219 stemmen voor en 206 stemmen tegen (er zijn 218 stemmen nodig van de 435 zetels in het Huis om een wet goed te keuren).

Republikeinen zijn boos over immigratiehervormingen

In januari krijgen de Republikeinen beide Kamers van het Congres in huis na de verkiezingen afgelopen maand gewonnen te hebben. Aangezien conservatieve hardliners zich na de aangekondigde immigratiehervormingen van Obama hard uitspraken om vooral niet in te stemmen met het vannacht gesloten begrotingsakkoord, was de aanloop naar de stemming in het Huis van Afgevaardigden spannend.

Obama zoekt toenadering Democraten

President Obama probeerde vandaag boze Democraten weer in zijn kamp te krijgen door ze te bedanken voor hun inzet tijdens het moeizame onderhandelingsproces met de Republikeinen. Volgens zijn woordvoerder hadden deze niet zonder hun inzet kunnen slagen.