Noorwegen stopt vanaf volgend jaar met de subsidie voor zeehondenjagers

Noorwegen stopt volgend jaar met het subsidiëren van de controversiële zeehondenjacht. Gisteravond stemde een meerderheid van het Noorse parlement tegen de jaarlijkse subsidie (12 miljoen kronen / 1,3 miljoen euro).

Dode zeehonden hangen aan een rek in Longyearbyen, Noorwegen (archieffoto).
Dode zeehonden hangen aan een rek in Longyearbyen, Noorwegen (archieffoto). Foto AFP / Daniel Sannum Lauten

Noorwegen stopt volgend jaar met het subsidiëren van de controversiële zeehondenjacht, schrijft persbureau AFP. Gisteravond stemde een meerderheid van het Noorse parlement tegen de jaarlijkse subsidie (12 miljoen kronen / 1,3 miljoen euro).

Die stap zou zomaar eens het einde van de zeehondenjacht in het land kunnen betekenen: in Noorwegen bestaat zo’n 80 procent van het inkomen van zeehondenjagers uit subsidies.

‘Wrede methoden’

In 2010 besloot de Europese Unie geen producten meer af te nemen uit de commerciële zeehondenjacht in Noorwegen en Canada. Dit vanwege “morele overwegingen” en de “wrede jachtmethoden”. Zeehondenjacht wordt vaak beoefend met geweren en stokken met een metalen punt.

Geir Pollestad, voorzitter van het parlementair comité voor Handel en Visserij, is vóór de subsidie. Hij zegt tegen persbureau AFP:

“Het is belangrijk op te merken dat het parlement de zeehondenjacht niet verboden heeft. Wel vrezen we dat de jacht nu daadwerkelijk verdwijnt. De industrie heeft het moeilijk nu de handel in zeehondenproducten met de EU gestopt is.”