Net gemist, 13/12

KIJKEN Wat Voorbij het paradijs Tijd 57 minuten Bij een gezinsdrama in Schalkwijk, in oktober 2012, kwamen vier van de vijf gezinsleden om het leven. In Voorbij het paradijs vertellen familieleden, vrienden en andere betrokkenen wat er aan de gezinsmoord vooraf ging en hoe ze nog steeds met de ‘waaromvraag’ worstelen. In een knap gemonteerde

KIJKEN
Wat Voorbij het paradijs
Tijd 57 minuten

Bij een gezinsdrama in Schalkwijk, in oktober 2012, kwamen vier van de vijf gezinsleden om het leven. In Voorbij het paradijs vertellen familieleden, vrienden en andere betrokkenen wat er aan de gezinsmoord vooraf ging en hoe ze nog steeds met de ‘waaromvraag’ worstelen. In een knap gemonteerde documentaire krijg je langzaam maar zeker een beeld van wat er speelde in dit gezin.

LEZEN
Wat Time Person of the Year: Ebola Fighters
Tijd 35 minuten

Alsof je een bosbrand moet blussen met een plantenspuit. Zo voelden de artsen in Afrika zich die de ebolaramp zagen aankomen, maar geen bijval kregen van hun overheid en organisaties. Time Magazine riep ze uit tot ‘Person of the Year’ – en niet Poetin, Taylor Swift of één van de anderen van de lijst. Ze maakten ook een waanzinnige longread. Als je die leest, begrijp je helemaal waarom.

KIJKEN
Wat De Muur
Tijd 50 minuten
Vijfentwintig jaar na de val van de Berlijnse Muur gaat Menno Bentveld op zoek naar muren die volkeren van elkaar scheiden. Naar verhalen die inzicht geven in het effect van muren op mensen. In Slowakije liggen veertien muren die bedoeld zijn om te voorkomen dat de Slowaken last hebben van de straatarme Roma-bevolking. Menno probeert te ontdekken waarom de overheid muren bouwt in plaats van de problemen op een menselijke manier op te lossen. Een fascinerende serie, die in zijn geheel is terug te kijken.

LEZEN
Wat Ghosts of the Tsunami
Tijd 15 minuten

De geesten verschijnen pas een jaar na de tsunami. De Japanse dorpen net buiten de verwoesting van de golf zijn bezig met herstel en verwerking, als vreemde verhalen de ronde beginnen te doen van mensen die bezeten raken en in modder bedekte mensen, geesten, zien rondlopen. Richard Lloyd Parry van The Times schreef er een boek over, The Londen Review of Books plaatste een voorpublicatie.

LUISTEREN
Wat Christopher Lee: Darkest Charols, Faithful Sing
Tijd 8 minuten

Naast tovenaars van zijn toren blazen, houdt Saruman er nog een ander guitig hobbyproject op na: metalliedjes maken. De Britse acteur Christopher Lee (92!), die de kwade tegenhanger van Gandalf speelt in de Lord of the Rings-films, brengt jaarlijks een snoeiharde metal-kerstsingle. Ook dit jaar.

LEZEN
Wat I Don’t Want To Be Right
Tijd 20 minuten

Mensen zijn geen rationele wezens, oké. Maar soms wíllen we de feiten gewoon niet aannemen als ze ons onder de neus geduwd worden. En als je al een idee in je hoofd hebt, is het verdomd moeilijk om je daar vanaf te brengen met redelijkheid. Maria Konnikova van The New Yorker maakte er een mooi verhaal over.