Mooi debuut van de Witte Keniaan

De speler die bij Feyenoord debuteerde tegen Standard Luik (0-3) is net een Afrikaanse hardloper.

Feyenoord-verdediger Lucas Woudenberg in duel met Jeff Louis van Standard Luik. De Rotterdammers wonnen de uitwedstrijd simpel met 3-0.
Feyenoord-verdediger Lucas Woudenberg in duel met Jeff Louis van Standard Luik. De Rotterdammers wonnen de uitwedstrijd simpel met 3-0. Foto EPA

Zijn hoofd hangt een beetje naar voren als hij rent, speurend naar tegenstanders om uit te schakelen. Blonde haren steken uit boven het jongensachtige gezicht, opgetuigd met een kleine sik. De ‘Witte Keniaan’ wordt hij ook wel genoemd, vanwege zijn uithoudingsvermogen dat veel weg heeft van een Afrikaanse hardloper. Met zijn shirt half uit zijn broek draaft hij aan de linkerkant van het veld. Dat is zijn domein, al zijn hele voetballeven.

Linksachter Lucas Woudenberg (20) is een van de vele parels van de jeugdopleiding van Feyenoord. Op trainingscomplex Varkenoord draaide hij zich sinds zijn tiende warm voor het moment dat gisteravond eindelijk kwam: debuteren in Feyenoord 1. Niet zomaar in een eredivisieduel in de Nederlandse polder, maar direct in een mooie uitwedstrijd in de Europa League. In Wallonië versloegen de Rotterdammers aan de boorden van de Maas het al uitgeschakelde Standard Luik met 3-0.

Drie miljoen

Feyenoord sluit zo de eerste ronde van de Europa League sterk af. De club plaatst zich door de zege als groepswinnaar voor de tweede ronde februari volgend jaar. De loting is komende maandagmiddag in Nyon. Aan prijzengeld won Feyenoord tot dusver tegen de drie miljoen euro.

Het was gisteren de eerste uitzege voor Feyenoord in een Europees duel in zes jaar. En dat deed de club met een peloton jeugdspelers. Feyenoord begon en eindigde de wedstrijd met zes voetballers uit de eigen jeugdopleiding. „In de jeugd hebben we jarenlang onafscheidelijk met elkaar gespeeld”, zegt Woudenberg. „Je merkt dat dat nu zijn vruchten afwerpt.”

Hij doelt op de samenwerking met aanvaller Jean-Paul Boëtius (20), middenvelder Tonny Vilhena (19) en verdedigers Terence Kongolo (20) en Sven van Beek (20). Leider van het jonge geheel is aanvoerder Jordy Clasie (23), ook een kind van Varkenoord.

Op Twitter circuleerde gisteren een foto van acht jaar geleden, met Woudenberg, Kongolo en Van Beek gebroederlijk op een veld naast elkaar, lachend in Feyenoord-outfit. Gisteren begonnen de drie het duel naast elkaar in de verdediging. In de tweede helft debuteerde nog een ander Feyenoord-talent, Wessel Dammers (19).

Overdonderd

Het handboek ‘Debuteren als linksback op het hoogste niveau’ kan Lucas Woudenberg alvast schrijven. Hij had een vrijwel foutloos optreden. Woudenberg lijkt even overdonderd door alle microfoons die onder zijn gezicht hangen na het duel. Maar hij laat zich niet snel gek maken: „Ik leefde hier naartoe alsof het een normale wedstrijd was. Ik had geen last van zenuwen.”

Wel nerveus waren zijn ouders, die de wedstrijd gisteravond thuis vanaf de bank volgden. Thuis is het dorp Zwammerdam in Zuid-Holland, onder Alphen aan den Rijn. Woudenberg woont nog thuis. Hij komt uit een Feyenoord-gezin, vertelt zijn moeder Ellen vanochtend. „Ik ben apetrots.” Ze heeft slecht geslapen door alle spanning van gisteren. Altijd als Feyenoord wint drinken ze een borrel, en nu zeker met het mooie debuut van hun zoon.

Lucas moest van zijn ouders eerst zijn zwemdiploma halen voordat hij op voetbal mocht, zegt zijn moeder. „Dat haalde hij in no time.” De weg was vrij voor voetbal: op zesjarig leeftijd ging Lucas bij VV Zwammerdam spelen, twee minuten lopen van zijn huis. Daar zagen ze al snel dat hij te goed was voor de dorpsclub, vertelt jeugdsecretaris Henk Zaal. „Hij heeft altijd gezegd: ik ga het waarmaken bij Feyenoord.”

Talentendag

Op zijn tiende vertrok Woudenberg naar de jeugdopleiding van Feyenoord nadat hij was opgevallen op een talentendag. „Vroeger ging ik als klein jochie regelmatig naar de Kuip met mijn vader”, vertelt hij. Woudenberg volgde onderwijs (havo) op topsportschool Thorbecke Voortgezet Onderwijs in Rotterdam. Vorig jaar werd hij uitgeleend aan stadsgenoot Excelsior, waar hij ervaring opdeed in de eerste divisie.

Zijn oude club VV Zwammerdam (250 leden) zit nog in zijn hart. Woudenberg coacht er een jeugdteam, de B1: op dinsdag- en donderdagavond geeft hij trainingen, op zaterdag is de wedstrijd. Zijn zestienjarige broertje Koen is de aanvoerder. En als coach Lucas verhinderd is door Feyenoord, neemt vader Terry het trainerschap over. „Het is een familiebedrijf”, lacht zijn moeder.

Dat zie je niet vaak, een profvoetballer die ernaast een jeugdteam coacht. „Het is leuk om erbij te doen”, zegt Woudenberg. „Ik heb genoeg vrije tijd. Ik vind het mooi om die jongens beter te maken, zij kijken tegen mij op. En ik vind het goed om iets voor de club terug te doen.” Heeft hij trainersambities? „Daar ben ik nog niet mee bezig. Wie weet wat de toekomst brengt, eerst mijn voetbalcarrière.”

En die loopt goed. Feyenoord-coach Rutten genoot gisteren van de debutant. „Lucas speelde zelfverzekerd en overtuigend.” Zelfverzekerd was hij ook in de mixed-zone voor de pers. Na de 3-0 „was het eigenlijk één grote rondo”, een voetbalterm voor de bal eindeloos rondtikken. Het tekent de bravoure bij de jonkies van Varkenoord.