Michael Pye, Solomonica de Winter, Denis Johnson & Bibi Dumon Tak

Vandaag in de Boekenbijlage, die wekelijks op vrijdag in het hart van NRC Handelsblad verschijnt: Michael Pye, Solomonica de Winter, Simone de Beauvoir, Denis Johnson en Bibi Dumon Tak.

Fictie

Waar blijft het échte vrouwenbranieboek?

Een mannelijke auteur kan in een schelmenroman zo smerig zijn als hij wil. Maar geen vrouw, bijna geen vrouw, schept op of maakt grappen over haar escapades. Ze mag op seksueel gebied blijkbaar niet zelfverzekerd zijn. Of ligt het toch anders?
Door Judith Eiselin. Lees meer.

Toch benieuwd naar de nieuwe De Winter

Waarschijnlijk is Solomonica de Winter (1997) de jongste literaire debutant sinds Liesje Schreuders (zestien bij de verschijning van Aan de wilde kant in 1995). Schreuders schreef na haar goed ontvangen debuut nog één roman, in 2001: extreem jong debuteren hoeft dus niet te betekenen dat schrijverschap daadwerkelijk je roeping is. Je moet het willen en je moet het kunnen.
Door Arjen Fortuin. Lees meer.

Staand het Afrikaanse moeras in

‘Het is geruststellend een leeg vel te nemen en daar een wereld te scheppen waarin iedereen net zo verloren is als ikzelf ben’, zei de kameleontische Amerikaan Denis Johnson. Dat is hem weer gelukt.
Door Auke Hulst. Lees meer.

Mijn boek werkt beter dan Valium

In de reeks verzamelde krantenartikelen van de goedmoedige Vlaming Louis Paul Boon is na elf jaar stilte dan eindelijk 1968 aan de beurt. Tussen de ‘Boontjes’ kom je pareltjes tegen.
Door Arjen Fortuin. Lees meer.

Alleen nog drijven op nieuwsgierigheid

Het ouder worden en daarmee worstelen is het thema van een nu pas vertaald verhaal dat voorafging aan het standaardwerk dat Simone de Beauvoir in 1970 verscheen. Het leest als een radertje in het denkwerk van de filosofe.
Door Margot Dijkgraaf. Lees meer.

Non-fictie

Met de dierenambulance mee

Het is natuurlijk een teken van welvaart, van luxe, dat wij in Nederland een ambulancedienst hebben die speciaal uitrukt voor gewonde dieren. Dat realiseert ook schrijfster Bibi Dumon Tak zich, en met die disclaimer begint ze haar boek We gingen achter hamsters aan. ‘En ik dacht: dat het in arme landen anders is, betekent niet dat wij in Nederland gewonde dieren aan hun lot moeten overlaten.’
Door Thomas de Veen. Lees meer.

De moskee die twintig jaar moest wachten

Na een lang traject van intriges, malversaties en onbegrip opent volgend jaar in de Amsterdamse buurt De Baarsjes een moskee van de omstreden Milli Görüs-beweging. Een minutieuze reconstructie.
Door Sheila Kamerman. Lees meer.

Rubrieken

Hang een bord in de etalage: ‘Maar wij hebben Modiano’

Een bekende vrouw die alles heeft verloren, kan altijd nog in de Playboy, maar wat moet een man op de terugweg? Als alles hem is afgenomen, behalve zijn verbeelding? Inderdaad, dan schrijft hij een thriller. Aanvankelijk was het fictiedebuut van Bram Moszkowicz melig aangekondigd als eerste deel van een trilogie door ‘Bram de Winter en Leon Moszkowicz’, maar bij de verschijning van Maffiamaat (over een advocaat van wie alles is afgenomen, behalve zijn verbeelding) is De Winter geliquideerd, eh, verdwenen.
Door Arjen Fortuin. Lees meer.

Interview Michael Pye: ‘Ooit heette dit de Friese zee’

De rol van de Noordzee is altijd onderschat vindt de Britse historicus Michael Pye, terwijl deze bepalend is geweest voor onze economie en ons onafhankelijke denken.
Door Mark Pieters. Lees meer.