Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

Mbo’er maakt meer kans op baan dan hogeropgeleide

Van alle mbo'ers maakt ongeveer eenderde een redelijke tot zeer goede kans op werk.
Van alle mbo'ers maakt ongeveer eenderde een redelijke tot zeer goede kans op werk. Foto ANP / Remko de Waal

Jongeren met een mbo-opleiding hebben de komende jaren iets meer kans op een baan dan afgestudeerden aan het hbo of de universiteit. Bijna eenderde van alle werkzoekende mbo’ers maakt een “redelijk tot zeer goede kans” op het vinden van een baan. Dat staat in de Keuzegids mbo 2014, die vandaag uitkomt.

Hoewel slechts 30 procent van alle mbo’ers zich weinig zorgen hoeft te maken over het vinden van een baan is dat aantal onder hoogopgeleiden nog kleiner. Van alle afgestudeerden aan het hbo heeft slechts eenvijfde een redelijke tot goede kans op werk. Onder universitair geschoolden is dat zelfs 16 procent.

Vooral techniek en zorg goede keuze

De kansen op de arbeidsmarkt zijn voor mbo’ers overigens volkomen afhankelijk van het soort opleiding, aldus de samenstellers. Wie kiest voor de zorg, secretariaatswerk of iets in de techniek heeft een beter perspectief dan de scholieren aan andere opleidingen. Ook geldt: hoe langer de opleiding, hoe meer kans op een baan.

De Keuzegids is bedoeld om inzicht te geven in de kwaliteit van 1500 mbo-opleidingen. Ruim tweehonderd studies krijgen van de samenstellers het predicaat “topopleiding”. In de beoordeling worden onder meer het studiesucces, de tevredenheid van de leerlingen en het oordeel van de onderwijsinspectie meegenomen.

Lees ook “Waar geen werk is, in vijf grafieken” op NRCQ.