Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Henk Krol blijft 50PLUS-Kamerlid, na definitief vertrek Martine Baay

Martine Baay keert niet terug in de Tweede Kamer. Haar tijdelijke vervanger, Henk Krol, is door 50PLUS gevraagd om de Kamerzetel definitief over te nemen. Dat meldt de partij vandaag op de eigen website.

Henk Krol is door 50PLUS gevraagd definitief de Kamerzetel van Martine Baay over te nemen,
Henk Krol is door 50PLUS gevraagd definitief de Kamerzetel van Martine Baay over te nemen, Foto ANP / Bart Maat

Martine Baay keert niet terug als Tweede Kamerlid voor 50PLUS. Haar tijdelijke vervanger, Henk Krol, neemt op verzoek van de partij haar plaats definitief over.

Het vertrek van Baay werd door de partij vandaag aangekondigd op de eigen website. Baay had haar werk in september neergelegd omdat ze werd behandeld voor borstkanker. De partij schrijft:

“Hoewel sindsdien haar herstel voorspoedig verloopt, hebben de medici haar afgeraden weer full-time aan het werk te gaan. Een volledig herstel zal langere tijd vergen.”

Krol verklaarde tegen persbureau ANP:

“Het is heel triest dat dit nodig is, maar ik heb vanaf dag één gezegd dat ik zou doen wat de partij van mij vraagt.”

Het vertrek van Baay en de definitieve zetel voor Krol komen niet als een verrassing. Politiek redacteur van NRC Emilie van Outeren:

Het is geheel in de lijn van de verwachting. Door niemand werd verwacht dat Baay nog terug zou keren en dat Krol nog plaats zou maken.”

Subsidiemisbruik

De partij gaat in het bericht direct in op de recente aantijgingen aan het adres van Krol. Krol wordt ervan beschuldigd dat hij subsidie voor de Gaykrant heeft misbruikt. Het partijbestuur:

Het hoofdbestuur wijst erop dat in tegenstelling tot diverse publicaties niet aangetoond is dat Henk Krol twee ton subsidie voor de Stichting Vrienden van de Gaykrant misbruikt zou hebben. Evenmin wordt dit bedrag van hem teruggevorderd. In dat hele proces is Henk Krol geen partij en nimmer door het ministerie gehoord en evenmin ingelicht.

Krol was tot vorig jaar fractievoorzitter van 50PLUS. Hij moest aftreden toen bleek dat hij als hoofdredacteur van de Gaykrant geen pensioenpremies had afgedragen voor zijn medewerkers.

Lees ook op NRC.nl: Tijdlijn Krol: hoe boegbeeld homogemeenschap in opspraak raakte.