Live kijken: de begrafenis van koningin Fabiola in Brussel

epa04521719 Belgian King Philippe (R) and Queen Mathilde pay tribute at the coffin of Queen Fabiola as it is displayed at Brussels Royal Castle, in Brussels, Belgium, 09 December 2014. Belgium's former Queen Fabiola died aged 86 at Stuyvenberg Castle on 05 December. The national funeral will take place on 12 December. EPA/BENOIT DOPPAGNE/ POOL
epa04521719 Belgian King Philippe (R) and Queen Mathilde pay tribute at the coffin of Queen Fabiola as it is displayed at Brussels Royal Castle, in Brussels, Belgium, 09 December 2014. Belgium's former Queen Fabiola died aged 86 at Stuyvenberg Castle on 05 December. The national funeral will take place on 12 December. EPA/BENOIT DOPPAGNE/ POOL

België neemt vandaag afscheid van koningin Fabiola. Zij stierf een week geleden op 86-jarige leeftijd. Ze was de weduwe van koning Boudewijn (1930-1993) en de tante van huidig koning Filip. De katholieke Fabiola krijgt een staatsbegrafenis.

Op haar kist zal de Belgische vlag liggen. De uitvaartplechtigheid begint om 10.00 uur in de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal in het centrum van Brussel. De ceremonie staat onder leiding van aartsbisschop Godfried Danneels.

Onder de aanwezigen van buitenlandse koningshuizen zijn prinses Beatrix en de Japanse keizerin Michiko. De Vlaamse zanger Will Tura zal het nummer ‘Hoop doet leven’ zingen. Hij zong het liedje ook al tijdens de begrafenis van Boudewijn.

Vanmiddag bijzetting in koninklijke crypte

Rond 12.00 uur wordt het stoffelijk overschot overgebracht naar de Onze-Lieve-Vrouwekerk in de Brusselse deelgemeente Laken. In deze parochiekerk vindt om 12.30 uur nog een mis plaats. Vervolgens wordt Fabiola bijgezet in de koninklijke crypte van de kerk, waar onder anderen haar man ligt.

De vorstin was in Nederland mede bekend door haar sprookje De Indische Waterlelies. Dat is in het attractiepark De Efteling uitgebeeld.