Kerstbomen kappen, State X-festival en Song van het Jaar

Eén van de bekendste tekeningen van de Zwitserse kunstenaar H.R. Giger, die voor Ridley Scotts sciencefictionklassieker Alien (1979) de angstaanjagende ontwerpen maakte. De film wordt dit weekend uitgezonden op tv.
Eén van de bekendste tekeningen van de Zwitserse kunstenaar H.R. Giger, die voor Ridley Scotts sciencefictionklassieker Alien (1979) de angstaanjagende ontwerpen maakte. De film wordt dit weekend uitgezonden op tv. Foto EPA

Met het gure weer van de afgelopen paar dagen wil je het liefst achter de bank duiken. Niets daarvan. Dit weekend is er genoeg buiten te doen. Kaplaarzen aan en gaan: kerstbomen kappen, festivals aflopen. En vooruit, er zijn ook leuke uitzendingen op tv.

FESTIVAL // State-X New Forms

vrijdag 12 en zaterdag 13 december, Paard van Troje, Den Haag, kaarten €35 (weekend) €27,50 (vrijdag) €22,50 (zaterdag) (excl. servicekosten)

De elfde editie van het Haagse festival voor vernieuwende en experimentele muziek staat voor de deur: vanavond begint in Den Haag State-X New Forms. Van punk tot psychedelisch, van afrobeat tot free-jazz, voor ieder wat wils. De line-up bestaat uit oudgedienden en vers bloed. Zo gaat het welbekende Kyteman Orchestra iets nieuws doen: live jamsessies. Die zijn iedere keer weer anders, en dus uniek. De Finse techno/krautrock/new wave-act K-X-P is ook van de partij, en het Haagse duo Tears&Marble brengt hun zwoele slaapkamerelectro naar het festival. Bekijk de volledige line-up en het tijdschema.

Luister je alvast in met deze Spotifyplaylist:

KIJKEN&LUISTEREN // Song van het Jaar 2014

vrijdag 12 december, 15-01u live te volgen & zaterdag 13 december, 23.25-0.40u op NPO3

Vanavond laat weten we het al, maar voor wie geen tijd of puf heeft om op te blijven en het moment suprême wil uitstellen, kan zaterdagavond ook de hele uitzending van de bekendmaking van de 3voor12 Song van het Jaar volgen vanuit z’n luie stoel. Omdat de uitreiking dit jaar dertig jaar bestaat, pakt 3voor12 uit met een extra lange show die vandaag begint en eindigt in de Tolhuistuin in Amsterdam-Noord.

Vanmiddag al kun je vanaf 15u tot 01u aan je scherm geplakt zitten voor een marathonshow met optredens van o.a. De Staat, Oscar and the Wolf, Lucas Hamming, Typhoon, Moss en nog veel meer andere artiesten. Bekijk het volledige tijdschema van vandaag. Morgenavond zendt NPO een verkorte registratie uit.

Luister alle genomineerde liedjes:

KIJKEN // WO11 in strips

t/m 1 februari 2015, Het Nederlands Stripmuseum, Groningen, entree €5-8,95

Oorlog als onderwerp voor een strip, daar gaat de tentoonstelling ‘In de loopgraven’ in het Nederlands Stripmuseum over. In het kader van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog, dit jaar honderd jaar geleden, besteedt deze tentoonstelling aandacht aan enkele belangrijke oorlogsstrips: o.a. de Britse reeks Charley´s War van Pat Mills en Joe Colquhoun, het Vlaamse tweeluik Afspraak in Nieuwpoort en Elsi en Mairi van Ivan Adriaenssens en The Great War van Joe Sacco, die de Slag bij de Somme van 1916 gedetailleerd wist weer te geven. Daar ligt overigens ook de kleinste strip ter wereld:

KIJKEN // Sciencefictionklassieker

zondag 14 december, 20-22.30u, RTL 7

In space no one can hear you scream. Deze onheilspellende tagline is van de film die actrice Sigourney Weaver in de schijnwerpers lanceerde en die regisseur Ridley Scott eeuwige roem bezorgde: Alien (1979). Hoe beter een paar gure winterdagen af te sluiten met een paar uur griezelen met al het engs dat het team van de eerder dit jaar overleden beeldhouwer, schilder en set designer H.R. Giger voor de film maakte. Weaver speelt Ellen Ripley, bemanningslid van een ruimteschip dat een SOS-signaal van een andere planeet krijgt. Als ze daar eenmaal aankomen, is de planeet uitgestorven…op vreemde aliëneieren na. En de beesten die daar uit komen, plakken zich helaas graag aan je gezicht vast. Gelukkig kunnen je buren je wél horen schreeuwen.

DOEN // Kerstbomen rausen op de Hoge Veluwe

zaterdag 13 en zondag 14 december, 10-15u, Park de Hoge Veluwe, Hoenderloo, kosten: entree park

Harrie Jekkers zong het al zo mooi in zijn lofzang op Den Haag, en het is ook een echte Haagse traditie: kerstbomen rausen. Nou is deze traditie stiekem uitgebreid naar het midden van het land, om precies te zijn het Nationale Park De Hoge Veluwe. Kon je daar vorig jaar al kerstbomen komen kappen, dat kan dit jaar weer. Lees ter voorbereiding alvast dit artikel (€) uit nrc.next over hoe je het beste met kinderen een boom kunt halen, dan moet het lukken. Na afloop kunnen de handjes gewarmd worden aan chocolademelk op de aanwezige kerstmarkt.