Kanker nog steeds doodsoorzaak nummer één

Een radioloog bekijkt digitale röntgenfoto's in de onderzoeksunit van de Stichting Bevolkingsonderzoek Borstkanker in Rotterdam.
Een radioloog bekijkt digitale röntgenfoto's in de onderzoeksunit van de Stichting Bevolkingsonderzoek Borstkanker in Rotterdam. Foto ANP/Koen Suyk

Kanker was in Nederland vorig jaar weer doodsoorzaak nummer één. Het aantal mensen dat aan kanker stierf nam wel af in vergelijking met 2012, blijkt uit de gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Van de 141.000 overledenen in 2013 stierf 30 procent (42.000 mensen) aan kanker. Daarmee nam het aantal sterfgevallen door kanker met 2,4 procent af ten opzichte van 2012. Aan hart- en vaatziekten, doodsoorzaak nummer twee, stierven 38.000 mensen. Dat is nagenoeg gelijk met een jaar eerder.

Het aantal sterfgevallen door dementie en hersenbloedingen is opvallend toegenomen van 14.171 naar 17.188. Het aantal mensen dat stierf als gevolg van een longontsteking nam af.