Internationaal Strafhof staakt nu ook onderzoek Darfur

Vrouwen verwelkomen op 20 november 2014 een militair konvooi van de speciale aanklager voor misdaden in Darfur, Yasir Ahmed Mohamed, in Tabit.
Vrouwen verwelkomen op 20 november 2014 een militair konvooi van de speciale aanklager voor misdaden in Darfur, Yasir Ahmed Mohamed, in Tabit. Foto Reuters / Mohamed Nureldin Abdallah

De aanklager van het Internationaal Strafhof in Den Haag zet een onderzoek stil naar oorlogsmisdaden in Darfur. Dat doet zij naar eigen zeggen omdat de Veiligheidsraad te weinig actie heeft ondernomen om de verdachten, waaronder de Soedanese president Omar al-Bashir, te arresteren.

Volgens Fatou Bensouda zorgen de beperkte middelen van het Hof en “het ontbreken van een vooruitziende blik over de aanpak van de kwestie Darfur” ervoor dat de zaak gestaakt moet worden. Dat meldt persbureau Reuters. “Ik heb geen andere keus om mijn middelen in te zetten bij andere dringende zaken”, aldus de Gambiaanse hoofdaanklager.

Het in Den Haag gevestigde strafhof klaagde in 2009 Omar al-Bashir aan wegens genocide, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid. Naast de Soedanese president wilde de rechter ook minister van Defensie Abdel Raheem Muhammad Hussein, voormalig minister van Binnenlandse Zaken Ahmed Haroun en militieleider Ali Kushayb in het beklaagdenbankje krijgen.

Soedan erkent het Strafhof echter niet en geen van de verdachten zijn dan ook gearresteerd. Het Hof verwees het land en de kwestie in 2010 naar de Veiligheidsraad om medewerking met de strafzaak af te dwingen. Actie in de Veiligheidsraad tegen Soedan was altijd moeilijk en zal uitblijven, schrijft Reuters. China, een van de permanente leden van het orgaan, is traditioneel een beschermer van het regime in Khartoum. In 2005 onthield China zich van stemmen bij een resolutie om de Darfur-kwestie aan te kaarten bij het Internationaal Strafhof.

De staking van de zaak Darfur is een klap voor het Internationaal Strafhof. Eerder deze maand liep het imago en de effectiviteit van het Hof - én aanklager Bensouda - ook al een flinke deuk op. Vorige week vrijdag maakte zij bekend de vervolging van de president van Kenia, Uhuru Kenyatta, te staken.

Lees ook ‘Het Internationaal Strafhof is groter dan de zaak-Kenyatta‘ dat vandaag in NRC Handelsblad verscheen (alleen voor abonnees).