Gewonden bij incidenten tijdens landelijke staking Italië

Een politieagent trapt op een traangasgranaat bij een protest in Milaan.
Een politieagent trapt op een traangasgranaat bij een protest in Milaan. Foto AP / Luca Bruno

Miljoenen Italianen hebben gestaakt tegen de bezuinigings- en hervormingsplannen van het kabinet-Renzi. Er waren 54 protestmarsen, georganiseerd door twee belangrijke vakcentrales, aldus de grootste krant van het Zuid-Europese land, de Corriere della Sera. In diverse steden kwam het tot incidenten. Bij botsingen met studenten raakten in Milaan elf agenten gewond. In Genua werden auto´s in brand gestoken.

De stakingen legden het openbare leven in het land grotendeels plat. De Italianen merkten dat in het openbaar vervoer, de luchtvaart, op scholen, in ziekenhuizen en bij de postbezorging. Er werd gestaakt tussen 10.00 en 18.00 uur. Volgens de bonden lag de helft van het trein- en vliegverkeer stil. Ongeveer 70 procent van de bussen reed niet.

‘Kerstgeschenken’ voor gouverneur Maroni

In Milaan waren er opstootjes tussen agenten en studenten en uiterst linkse demonstranten. Bij de Pirellitoren in het centrum van de stad probeerden volgens de krant la Repubblica tegenstanders van de regering en studenten die als kerstman waren verkleed, tevergeefs het gebouw van de regionale regering van Lombardije binnen te dringen. Zij wilden symbolisch ‘kerstgeschenken’ afgeven bij gouverneur Roberto Maroni.

De stakingen in de luchtvaart hadden niet alleen in Italië zelf gevolgen. Allerlei vluchten vanuit en naar het land werden vrijdag geannuleerd. Dit gebeurde ook op Schiphol, waar in ieder geval van 09.00 tot 17.00 uur alle vluchten naar Italië werden geschrapt.

Vakbonden fel gekant tegen hervormingen

Al maanden keren de vakbonden zich tegen de plannen van premier Matteo Renzi voor hervorming van het ontslagrecht. Die zogeheten Jobs Act moet het werkgevers gemakkelijker maken werknemers te ontslaan. Ook staan er bezuinigingen voor volgend jaar gepland.

Eind oktober gingen honderdduizenden Italianen ook al de straat op om te protesteren tegen de versoepeling van het ontslagrecht. De premier zei toen dat „de vaste baan niet meer bestaat”. In Italië is meer dan 13 procent van de beroepsbevolking werkloos. Bij jongeren is dat percentage zelfs 43. (ANP)

Lees ook het achtergrondverhaal ‘Stakem om de totem van een voorbij verleden’.