Heel ander oordeel hof in zaak-Baflo

Afgewezen asielzoeker die vriendin en agent doodde, krijgt zes jaar en tbs. Eerder kreeg hij 28 jaar cel.

Het gerechtshof in Leeuwarden heeft de 29-jarige afgewezen asielzoeker uit Benin, Alasam S., gisteren veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar en tbs met dwangverpleging. Hij had zijn vriendin, Renske Hekman, en politieagent Dick Haveman gedood.

Het oordeel van het hof wijkt nadrukkelijk af van het vonnis dat de rechtbank in Groningen vorig jaar in deze zaak velde. In eerste aanleg werd Alasam veroordeeld tot 28 jaar cel.

S. sloeg op 13 april 2011 in haar huis in het Groningse Baflo zijn vriendin Hekman dood met een brandblusser. Op zijn vlucht kwam hij een agent in burger tegen. Tijdens de worsteling die volgde kreeg S. het pistool van de agent te pakken en schoot hem dood. Ook een agente en enkele omstanders raakten gewond door de kogels.

Het oordeel van het hof luidt anders dan dat van de rechtbank omdat de raadsheren een andere waardering geven aan het oordeel van de gedragsdeskundigen die Alasam S. hebben onderzocht dan de rechters. De psychiaters en psychologen verschilden ook van mening over de vraag of de verdachte destijds wel of niet toerekeningsvatbaar was en dus al dan niet met voorbedachten rade handelde.

Op verzoek van de advocaat van de verdachte, Mathieu van Linde, heeft het hof nog twee gedragsdeskundigen ingeschakeld. Zij oordeelden dat Alasam – die sinds 2001 in Nederland woont – onder invloed van een kortdurende psychose heeft gehandeld. De advocaat meent dat de verdachte niet strafbaar is omdat hij bij het uitoefenen van het geweld in een delirium of een psychose verkeerde en de feiten hem om die reden niet kunnen worden toegerekend. Het OM meent dat de feiten hem volledig kunnen worden toegerekend.

Het hof oordeelt dat de mening van de deskundigen die concluderen dat Alasam bij het handelen leed aan een „ziekelijke stoornis”, het meest betrouwbaar is. Dat Alasam handelde als gevolg van een delirium, zoals een deskundige oordeelde, is volgens het hof „niet aannemelijk” geworden.

Het hof oordeelt dat Alasam bij het doden van zijn vriendin volledig onder invloed van een kortdurende psychose handelde en dit feit zal hem daarom niet worden toegerekend. Bij de andere feiten – moord op de agent en een aantal bedreigingen – heeft de verdachte volgens het hof wel in belangrijke mate onder invloed van deze psychose gehandeld, maar zijn handelen werd hierdoor niet volledig bepaald.

Het gerechtshof vindt dat met de behandeling van Alasam „op korte termijn” moet worden begonnen. Vandaar dat hem maar een relatief korte celstraf van zes jaar wordt opgelegd.

Advocaat Van Linde noemt de uitspraak „een polderarrest” omdat het hof alle partijen enigszins tegemoet komt. „Hoewel de beslissing van het hof op diverse belangrijke onderdelen de standpunten van de verdediging volgt, is het verrassend dat de maatregel tbs werd opgelegd. Dit was door de deskundigen uitdrukkelijk niet geadviseerd”, aldus de advocaat. Er volgt mogelijk nog een verzoek tot cassatie bij de Hoge Raad.