President Hollande: palliatieve sedatie moet gelegaliseerd worden

De Franse president Hollande wil palliatieve sedatie voor terminale patiënten mogelijk maken. Daarbij wordt een patiënt tot zijn dood in slaap gehouden met medicijnen, om zo het lijden te verlichten. De president zoekt zo een middenweg in het debat over euthanasie dat in Frankrijk woedt.

De Franse president Hollande tijdens zijn toespraak over de palliatieve sedatie.
De Franse president Hollande tijdens zijn toespraak over de palliatieve sedatie. Foto AFP / Jack Naegelen

De Franse president Hollande wil palliatieve sedatie voor terminale patiënten mogelijk maken. Daarbij wordt een patiënt tot zijn dood in slaap gehouden met medicijnen, om het lijden te verlichten. Voor Hollande is palliatieve sedatie alleen een optie als iemand op korte termijn dreigt te overlijden, schrijft persbureau AP.

De discussie over euthanasie liep vorig jaar hoog op in Frankrijk. Dit naar aanleiding van de comateuze Vincent Lambert, wiens echtgenote, neef en zussen wilden dat artsen hem lieten sterven. Zijn gelovige ouders wilden dat juist niet. De zaak ligt nu bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens; zolang het Hof de zaak bekijkt, moet Lambert in leven worden gehouden.

‘rookgordijn’

De zaak is voor veel Fransen een symbool geworden voor de gebrekkige euthanasiewetgeving in hun land, schreef (€) NRC-correspondent Peter Vermaas eerder in NRC Handelsblad:

“President Hollande beloofde tijdens de campagnes in 2012 ‘precisering’ van de wet, maar lijkt een debat over euthanasie voor zich uit te schuiven na het onverwacht grote verzet van katholiek Frankrijk tegen eerdere sociale hervormingen, zoals openstelling van het huwelijk voor homo’s.”

Ook nu verandert er eigenlijk heel weinig, zegt Vermaas, momenteel aanwezig bij een protest tegen het voorstel.

“Het voorstel is een soort rookgordijn. Ondanks de eerdere beloftes van Hollande tijdens de campagnes in 2012 blijft euthanasie illegaal in Frankrijk. Daar stuurde Hollande het met de benoeming van twee parlementariërs, een van links en een van rechts, ook op aan. Hij wil na het onverwachte protest met het homohuwelijk niet opnieuw met katholiek Frankrijk in botsing komen.”

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Protest bij Assemblée tegen voorstellen nieuwe wet voor levenseinde, waarbij euthanasie verboden blijft http://t.co/w0fmtfMbc2

Lees ook in NRC Handelsblad: Affaire toont gaten in Franse euthanasiewet, over de zaak van Vincent Lambert (€)