Fiscale opsporingsdienst bezoekt VUmc om mogelijke fraude

Exterieur van het Amsterdamse ziekenhuis VUmc.
Exterieur van het Amsterdamse ziekenhuis VUmc. Foto ANP/Lex van Lieshout

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst is vandaag bij het VU Medisch Centrum geweest voor een onderzoek naar de administratie van de afdeling kindergeneeskunde. In 2012 vermoedde de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) al onregelmatigheden in de registratie en declaratie van medische behandelingen bij deze afdeling, schrijft het medisch centrum.

Het VUmc hield er naar eigen zeggen rekening mee dat justitie dit dossier na afronding van het NZa-onderzoek zou oppakken. Het medisch centrum liet zelf ook onderzoek doen. De resultaten daarvan zijn in oktober overgedragen aan de toezichthouder.

276 miljoen

Er bestaat bij ziekenhuizen veel onduidelijkheid over het registreren en declareren van medische behandelingen. Dat komt doordat de regelgeving onduidelijk is.

De NZa kondigde in oktober vorig jaar al aan haar toezicht te verscherpen op het declaratiegedrag van ziekenhuizen. Verzekeraars moeten hun controles verbeteren en verzekerden desgevraagd uitleg geven over hun declaraties.

Uit onderzoek naar de rekeningen van ziekenhuizen blijkt dat deze in 2012 en 2013 voor 276 miljoen euro aan verkeerde declaraties hebben gestuurd. 1,2 procent van de omzet werd niet correct gedeclareerd. Er wordt overlegd hoe dat geld terug moet naar de zorgverzekeraars, meldde minister Schippers (Volksgezondheid, VVD) gisteren. In dat onderzoek is geen fraude vastgesteld. De fouten zijn het gevolg van de ingewikkelde declaratieregels.