Boys Don’t Cry

RTL8,

20.30-22.50u.

(Kimberly Peirce, 1999). Deze naar een liedje van The Cure vernoemde debuutfilm vertelt het waar gebeurde verhaal van Teena Brandon, een 21-jarig meisje uit de staat Nebraska. Teena heeft het moeilijk en wil liever als jongen onder de naam Brandon Teena door het leven gaan. Brandon plakt haar borsten af en loopt rond in een houthakkersshirt.

Elke maand walgt ze weer van het maandverband dat ze toch echt moet gebruiken. In het gehucht Falls City wordt Brandon ‘one of the guys’. Ze gaat om met types die in de media altijd als white trash worden aangeduid, onder wie een ex-gevangene en een zelf mutilerende pyromaan. Dat is vragen om moeilijkheden. Zeker als hij/zij verliefd wordt op Lana (Chloë Sevigny), die het niet uitmaakt of Brandon man of vrouw is.

Ter voorbereiding op de film ging actrice Hilary Swank een maand lang in travestie, sliep ze met een kunstpenis en afgebonden borsten. Het leverde haar een welverdiende Oscar op. Brandon Teena is inmiddels een wereldwijd symbool voor seksuele meerduidigheid geworden. Behalve deze speelfilm is er ook een aangrijpende documentaire over het leven van Teena gemaakt (The Brandon Teena Story).

André Waardenburg