Een huurderscontract was er nooit

Het is zover: maandag ontruimt de gemeente zeilschool Henk van Gent. Na bijna 30 jaar komt een einde aan de juridische strijd.

Dit voorjaar oordeelde de rechter dat Rotterdam zeilschool Henk van Gent mag ontruimen. De zeilschool ligt er al jaren vervallen bij.Foto Rien Zilvold
Dit voorjaar oordeelde de rechter dat Rotterdam zeilschool Henk van Gent mag ontruimen. De zeilschool ligt er al jaren vervallen bij.Foto Rien Zilvold

Het is een mooie ochtend aan de Kralingse Plas: een aangenaam najaarszonnetje schijnt aan de felblauwe lucht. Henk van Gent is op deze dinsdagochtend bezig met het opruimen van de spullen van zijn omstreden zeilschool. De 63-jarige zeilschoolhouder, getooid in een rood windjack, heeft een paar dagen eerder van de gemeente Rotterdam te horen gekregen dat zijn vervallen, op pontons drijvende zeilschool aankomende maandag definitief zal worden ontruimd.

Daarmee komt na bijna 30 jaar op dramatische wijze een einde aan een slepende juridische strijd tussen Van Gent en de gemeente over de locatie en het voortbestaan van de zeilschool.

Voor Henk van Gent is de ontruiming een persoonlijk drama. Voor de voormalig topzeiler, die in 1980 meedeed aan de Olympische Spelen in Moskou, is de zeilschool zijn levenswerk. Vanwege de moeilijke omstandigheden wil hij op dit moment niet inhoudelijk reageren.

Van Gent geeft al meer dan dertig jaar les aan kansarme en gehandicapte jongeren in wat de enige openbare zeilschool van Rotterdam was. „Zijn betekenis is zeer groot geweest”, zegt Hugo Maarleveld van de Stichting Community Sailing, een club die in de geest van Van Gent een nieuwe zeilschool aan de plas hoopt te beginnen. „Hij heeft de zeilsport in Rotterdam gepopulariseerd en gaf mensen op een uitstekende manier les. Zeilend Rotterdam zal hem altijd dankbaar zijn. Het is in- en intriest dat het voor Henk zo moet eindigen.”

Eerdere inval

Waarom moet Henk van Gent zijn spullen pakken? Wie ziet hoe de zeilschool erbij ligt, zal niet verbaasd zijn dat de gemeente de locatie wil aanpakken. De gebouwtjes op de pontons zien eruit als bouwvallen: het hout is verkleurd en bladdert af. In het water drijven oude boten, stukken dakbedekking en plastic vaatjes rond. Dit alles is het gevolg van een eerdere inval bij Van Gent en de voortgaande juridische strijd, die het opknappen van de locatie steeds in de weg heeft gestaan. Kern van het probleem is dat er, sinds Van Gent de zeilschool in 1986 overnam, nooit een goede huurdersovereenkomst is gesloten.

De gemeente gedoogt jarenlang dat Van Gent geen huur betaalt, maar wil het gebied rond de Kralingse Plas op een gegeven moment verder ontwikkelen. Verschillende colleges proberen met Van Gent tot een deal te komen. Nadat de zeilschoolhouder in 2010 een aanbod van de gemeente voor de bouw en exploitatie van een nieuwe zeilschool weigert omdat het onvoldoende zou zijn, wil de gemeente van Van Gent af.

Dit voorjaar oordeelt de rechter dat Rotterdam de zeilschool mag ontruimen. Pogingen om in hoger beroep tot een schikking te komen, mislukken. Van Gent doet vorige maand bij het gerechtshof in Den Haag een ultieme poging om ontruiming te voorkomen, maar het hof kiest de kant van de gemeente. „Van Gent maakt zonder recht of titel gebruik van het perceel dat in eigendom toebehoort aan de gemeente”, luidt het vonnis. In navolging van de uitspraak van het hof stemt de gemeenteraad op 27 november in met ontruiming.

Van Gent moet dus weg, maar hoe nu verder met de locatie? De gemeente heeft steeds gezegd het belangrijk te vinden een openbare zeilschool aan de Kralingse Plas te behouden. Community Sailing, de stichting die Van Gent al jaren bijstaat en „alle goede dingen die hij deed wil voortzetten”, had gehoopt de zeilschool van hem te kunnen overnemen. Maar of dat kan is nog lang niet zeker omdat wethouder Schneider (stedelijke ontwikkeling en integratie, Leefbaar Rotterdam) voor een openbare aanbesteding wil kiezen.

De stichting, die de steun heeft van watersportverenigingen rond de plas en beschikt over een netwerk van vrijwilligers, heeft volgens woordvoerder Maarleveld een aantal „constructieve voorstellen” aan het college gedaan, maar daar geen positieve reactie op ontvangen. Dat heeft mogelijk ook te maken met de innige band tussen Community Sailing en Van Gent, van wie de gemeente nu eindelijk af hoopt te zijn. De stichting wil het college ook houden aan 1 april als deadline voor het openen van een nieuwe zeilschool.

De PvdA is een van de partijen die in de raad vóór Community Sailing hebben gepleit. Raadslid Leo Bruijn ziet geen noodzaak van een aanbesteding en stelt dat de stichting een „serieuze partij” is met een „voorsprong uit het verleden” op eventuele andere geïnteresseerden. Een woordvoerder van wethouder Schneider laat weten dat het college Community Sailing geen voorkeurspositie wil geven. „Hoe transparant is dat? Er zijn meer partijen die interesse hebben.”

De gemeente noemt een laagdrempelig karakter „een van de wegingscriteria”, maar kan geen garanties geven, aldus de woordvoerder. „De club die gekozen wordt bepaalt zelf hoe de zeilschool ingericht wordt.” De gemeente gaat „hard zijn best doen” om 1 april te halen, maar benadrukt dat dit een streven is.