Een dode en veel overlast aan westkust VS door zeldzame storm

Auto's rijden door het water op de snelweg 101 bij San Francisco.
Auto's rijden door het water op de snelweg 101 bij San Francisco. Foto AFP/Justin Sullivan

De Amerikaanse staten Californië en Oregon aan de westkust van de Verenigde Staten kampen met veel overlast dat is veroorzaakt door de combinatie van een zeldzaam zware storm en hevige regenval. Meer dan 200.000 bewoners van Californië kwamen gisteren zonder stroom te zitten.

Op het vliegveld van San Francisco moesten ongeveer 240 vluchten worden geannuleerd. Daardoor ontstonden flinke vertragingen. In de stad zelf liep een metrostation onder water, reden uit voorzorg veel trolleybussen niet en waren verschillende straten en kruispunten afgesloten. In de noordelijker gelegen staat Oregon kwam een dakloze om nadat een boom omwaaide en omviel op de tent waarin de man de nacht doorbracht.

‘Zwaarste noodweer in vijf jaar’

Metereologen hadden van tevoren gewaarschuwd voor de zwaarste storm in vijf jaar. In sommige districten werd zelfs gesproken van het ergste noodweer in tien jaar. Ondanks de overlast zijn veel boeren blij met de regenval. Californië kampt met een recorddroogte. Die is niet zomaar voorbij; volgens weerexperts moet het nog “maanden regenen om een einde te maken aan de droogte”.

Lees ook in NRc Handelsblad: In Los Angeles draagt de vrouw oorwarmers – tegen de (zeldzame) regen.