Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

DNB moet pensioenfonds 4,8 miljoen betalen in goudzaak

De Nederlandsche Bank moet ruim 4,8 miljoen euro schadevergoeding betalen aan pensioenfonds Vereenigde Glasfabrieken. De centrale bank heeft het fonds ten onrechte gedwongen een deel van de goudvoorraad te verkopen.

Een baar goud.
Een baar goud. Foto ANP/Koen Suyk

De Nederlandsche Bank moet ruim 4,8 miljoen euro aan schadevergoeding betalen aan pensioenfonds Vereenigde Glasfabrieken. De centrale bank heeft het fonds ten onrechte gedwongen een deel van de goudvoorraad te verkopen.

Volgens de rechtbank in Rotterdam is aannemelijk gemaakt dat het goud in 2011 in verschillende fases zou zijn verkocht voor een hogere prijs, als het fonds niet was gedwongen tot verkoop. De schade door deze misgelopen inkomsten moet De Nederlandsche Bank nu terugbetalen.

Het pensioenfonds voor de werknemers van de toenmalige Vereenigde Glasfabrieken breidde in 2009 zijn belang in goud uit tot 12 procent van de beleggingsportefeuille. DNB zag dit als een overtreding van de regels en dwong het fonds het aandeel goud af te bouwen tot tussen de 1 en 3 procent.

Het fonds won in 2013 een procedure bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven, waarna de rechtbank de aanwijzing van DNB heeft herroepen. De toezichthouder had volgens de rechtbank onvoldoende duidelijk gemaakt waarom het goud moest worden verkocht.

Het pensioenfonds is sinds 1 oktober dit jaar gesloten en valt nu onder het pensioenfonds voor de Grafische Bedrijven.

Lees ook op nrcq.nl: Nederlandsche Bank haalt deel goudvoorraad in geheim terug en De Nederlandsche Bank is weer optimistisch - een beetje dan