Dit schrijven andere media vandaag

Autumn leaves are pictured on an fall day in Vertou, near Nantes, October 21, 2014. REUTERS/Stephane Mahe (FRANCE - Tags: ENVIRONMENT SOCIETY)

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag? Lees het hier en je bent in een keer bij.

Instemming Tweede Kamer nieuwe Woningwet

De Volkskrant schrijft over de instemming van de Tweede Kamer gisteren met de nieuwe, ingrijpende Woningwet. Die was unaniem en dat is uitzonderlijk, aldus de krant. Zeker omdat het gaat over een normaal zo onderscheidend beleidsonderwerp als wonen.

Dat de partijen nu opeens wel op één lijn zitten, heeft alles te maken met de conclusies van de parlementaire enquêtecommissie in oktober. De commissie, die de afgelopen jaren meerdere incidenten met mismanagement, zelfverrijking en fraude bij de woningcorporaties heeft onderzocht, meende dat er ook schuld bij de Tweede Kamer lag. Want door onvermogen en opportunisme was het de politiek jarenlang niet gelukt om de fikse gaten in de Woningwet te dichten waardoor corporatiedirecteuren konden doen wat ze wilden.

De Woningwet moet nog worden goedgekeurd door de Eerste Kamer, maar dat lijkt nu formaliteit. Wat gaat er veranderen? De nieuwe wet zal de vrijheid van de woningcorporaties beperken. Er komt, na aanbeveling van de parlementaire enquêtecommissie, één sterke onafhankelijke toezichthouder. En huurders en wethouders zullen meer invloed op de volkshuisvesting krijgen.

Een soort Uber maar dan voor privévliegtuigen

Uber in de lucht, zo omschrijf je volgens de Telegraaf nog het beste de app JetSmarter. Want met JetSmarter kunnen vluchten met een privévliegtuig via de smartphone gezocht, geboekt en betaald worden. De app is alleen wel iets duurder dan de welbekende taxi-app. Wie wil kan lid worden voor 7000 dollar per jaar.

JetSmarter is een initiatief van ondernemer Sergey Petrossov (26). Zijn doel is om de privéluchtvaart te democratiseren. De app werd in maart vorig jaar gelanceerd en is ondertussen 300 duizend keer gedownload en heeft meer dan 1000 vluchten gefaciliteerd.

Een ticket via JetSmarter kost gemiddeld 20 duizend dollar. Al krijgen klanten van de app korting op de zogenaamde ‘empty legs’ vluchten, dat zijn vluchten die gemaakt moeten worden wanneer de privéjet de passagiers heeft afgezet en terug moet vliegen naar de basis.

Gillende keukenmeiden van geperst pulp

Nu de Nederlandse brievenbussen al weer bijna uit voorzorg worden dichtgeplakt, is het tijd voor de jaarlijkse vuurwerkdiscussie. De Volkskrant kijkt in de rubriek ‘Groen’ naar biologische gillende keukenmeiden, oftewel milieuvriendelijk vuurwerk.

Bestaat dat dan? Nee. Vuurwerk blijft belastend voor het milieu. Al is een zware filedag slechter voor de luchtverontreiniging dan een Nederlandse nieuwjaarsnacht, schrijft de krant. Zeker nu er tegenwoordig steeds meer vuurwerkvrije gebieden komen in Nederlandse steden - om overlast voor mens en dier te voorkomen.

Toch wordt er in veel landen, zelfs in China, hard gewerkt aan minder vervuilende pijlen en knallers. Zo zijn er nu omhulsels van geperst pulp. Die zijn niet meer kenmerkend rood, maar kartonachtig en kunnen dus straks op de compost hoop. En er zijn milieu-ontlastende initiatieven. In Utrecht deelt de gemeente speciale zakken uit voor vuurwerkafval. En in Den Haag krijgen kinderen die zakken vuurwerkafval of gedumpte kerstbomen inleveren, per boom of zak een lootje waarmee ze prijzen kunnen winnen.

    • Anke Meijer