Derde sportbestuurder stapt op na dopingdocumentaire

De internationale sportwereld is flink opgeschrikt door de documentaire van het ARD. Inmiddels zijn drie bestuurders opgestapt.
De internationale sportwereld is flink opgeschrikt door de documentaire van het ARD. Inmiddels zijn drie bestuurders opgestapt. Foto EPA / Hendrik Schmidt

De spraakmakende documentaire over grootschalig dopinggebruik in de Russische sportwereld heeft een derde bestuurder van zijn troon gestoten. Ditmaal gaat het om Gabriel Dollé, hoofd van het anti-dopingprogramma bij de wereldatletiekbond IAAF. Dollé trad af nadat hij door de ethische commissie van de sportbond was ondervraagd, zo meldt The Guardian.

De Fransman is de derde bestuurder die aftreedt naar aanleiding van de documentaire op de Duitse televisiezender ARD, die vorige week woensdag werd uitgezonden. Eerder deze week werd marketingadviseur Papa Massata Diack al gevraagd om te vertrekken bij de bond. Hij is de zoon van voorzitter Lamine Diack.

Penningmeester vrijwillig weg

Penningmeester Valentin Balachnitsjev is daarentegen vrijwillig en tijdelijk afgetreden, in afwachting van de resultaten van een intern onderzoek. Balachnitsjev was tegelijkertijd voorzitter van de Russische atletiekfederatie en werd in de ARD-documentaire beschuldigd van corruptie. De Rus noemde die verwijten eerder “stuk voor stuk leugens”.