Rijks betaalt recordprijs voor sculptuur Nederlandse Michelangelo

Voor 27,9 miljoen dollar (22,5 miljoen euro) heeft het Rijksmuseum gisteren op een veiling van Christie’s in New York een bronzen sculptuur gekocht van de zeventiende-eeuwse beeldhouwer Adriaen de Vries. Dat is het hoogste bedrag ooit betaald voor een werk van De Vries (1556-1626).

„We zijn in de veiling zelfs over ons maximum heen gegaan”, vertelt Taco Dibbits, directeur collecties van het Rijksmuseum. „We gokten dat de andere bieders, vermoedelijk rijke verzamelaars, uitgeboden waren.” Het Rijksmuseum was zeer gebrand op de aankoop, omdat het zelf noch andere Nederlandse musea grote beelden van De Vries in de collectie heeft.

Adriaen de Vries geldt als de belangrijkste beeldhouwer die Nederland heeft voortgebracht en wordt wel de Nederlandse Michelangelo genoemd. Na een loopbaan in Duitsland en Italië was hij vanaf 1601 de hofbeeldhouwer van de Habsburgse keizer Rudolf II in Praag.

Het Rijksmuseum hoorde pas vorige maand dat het beeld, een gespierde figuur met het universum op zijn schouder, gisteren geveild zou worden. Het haalde in drie weken tijd de financiering op bij fondsen en een particulier. „Het is ongekend dat zo snel besloten kon worden over hoge bedragen als deze”, zegt Dibbits.

In het voorjaar van 2015 zal het beeld voor het eerst aan het publiek worden getoond.