De Nederlandse economie groeit weer? Afgelopen maand regende het ontslagen

Foto iStock

De Nederlandse economie gaat weer de goede kant op, toch? Het CPB voorspelde eerder dit jaar economische groei in 2014 en 2015 (meest recente cijfer: 1,5 procent volgend jaar, door goedkope olie en euro) en een daling van de werkloosheid.

Maar wie de nieuwsberichten de afgelopen tijd in de gaten hield, krijgt een ander beeld: sinds begin november werden er saneringen en reorganisaties aangekondigd door Nederlandse bedrijven, die zo’n 6.390 mensen de baan gaan kosten in de komende jaren. Dat zijn gemiddeld 152 verloren banen per dag, in de afgelopen anderhalve maand:

Zo’n samenloop van ontslaggolven is waarschijnlijk grotendeels toevallig, het gaat immers om bedrijven die weinig met elkaar te maken hebben (bouw, kranten, banken). Vorig jaar ging het in dezelfde periode niet veel beter: vooral door ontslaggolven bij Achmea (4.000 banen) en zorginstelling Philadelphia (900 banen) werden toen in totaal ruim 5.300 banen geschrapt.

Volgend jaar zou het aantal ontslagen nog wel eens flink kunnen toenemen: met de nieuwe Wet Werk en Zekerheid wordt de ontslagvergoeding beperkt tot 75.000 euro of een jaarsalaris (afhankelijk van welke hoger is), waardoor vooral werknemers die al lang in dienst zijn, goedkoper te ontslaan zijn. Voorheen telde hun track record mee in de ontslagvergoeding.

    • Jacco Hupkens