De houthakkende hipster

Arjen van Veelen bekijkt elke vrijdag waar we ons deze week over opwonden op sociale media. Wat zegt dat over ons? Vandaag: de lumberseksueel.

Vliegen de hakbijlen de Gamma al uit? Net op tijd voor het woord-van-het-jaar-verkiezing was daar opeens: de lumbersexual. Een kruising van een houthakker (‘lumberjack’) met een metroseksueel (David Beckham, ooit). Hij draagt ’n houthakkershemd, een baard waar stukjes bosbes in hangen en woont in een koffietentje. De lumberseksueel is volgens het internet de Nieuwe Man.

Maar wacht… houthakkershemd… baard… Die noemden we toch hipster? En die was toch dood? Klopt, maar de lumberseksueel is een list om over hipsters te praten zonder over hipsters te praten. Typisch hipstergedrag: bang zijn dat je een trend achter loopt en dus een nieuwe verzinnen. Het waren trouwens ook steeds hipsters die de hipster doodverklaarden. Sinds in 2010 de essaybundel What Was the Hipster? verscheen, van het New Yorkse hipstertijdschrift n+1, kondigen we elke drie maanden het einde van de hipster aan. Hipsterhaat is zelfhaat. Waarmee we bewijzen dat–ie leeft.

Dit jaar is het jaar van de hipsters-in-vermomming. Cryptohipsters. Zoals de lumberseksueel, dus, vrij vertaald: de houthakhipster. Eerder dit jaar had je allerlei berichten over hipster-jihadi’s. Strijders met trendy baard en een kromzwaard. Vorige maand nog was het verhaal dat de politie in Beiroet moeite had om hipsters en jihadi’s te onderscheiden. Logisch. Jihadi’s zijn inderdaad hipsters. Terug naar de kern. Baard laten staan. Puberaal machismo. Gek op Instagram. Alleen doen ze niet aan urban farming. Tenzij je het aards paradijs als een soort ecoboerderij ziet. Maar dat onthoofden is weer helemaal puur en ambachtelijk.

En dan de neo-nazi hipsters in Berlijn. De ‘nipsters’. Duiken ook steeds op. Ook logisch: de ‘gewone’ hipster is een bleke blanke man met een ziel onder zijn arm, die woont in steeds etnisch diverser steden, hij tooit zich met typisch blanke working class accessoires zoals hemden en blikbier. Trek de lijntjes door en je bent bij Hitler. Zie ook de jarendertigkapsels.

Als er intussen één continuüm is, dan is het wel de eeuwige terugkeer van de hipster. De boshipster. De jihadi-hipster. De nazi-hipster. Spaar ze allemaal. Wachten is op de Amish-hipster of de Spakenburg-hipster. En maak je borsthaar maar nat: komende weken zullen allerlei essays verschijnen over die boshipster.

Of thinkpieces, zoals dat tegenwoordig heet. ‘Is de lumberseksueel een reactie op de crisis van de man?’ ‘Is de baard een teken van homofobie?’ Zo’n thinkpiece over de boshipster verscheen deze week al in The Atlantic. Strekking: de lumberseksueel bestond honderd jaar geleden ook al. Typisch hipster: zeggen dat iets cool was voor het cool was. Je zou bijna vergeten dat de lumberseksueel is bedacht door gearjunkie.com, een verkoopverhaal voor outdoorkleding. Want ja, de de lumberseksueel is een list om over hipsters te praten — en de hipster was een list om kleren te verkopen.